Начало / Новини / Сръбският патриарх Ириней призова спиране на терора над Църквата и православните християни в Черна гора

Сръбският патриарх Ириней призова спиране на терора над Църквата и православните християни в Черна гора

От кабинета на Сръбския патриарх Ириней публикуваха призив на предстоятеля на Сръбската църква по повод продължаващите протести в Черна гора.

В призива се казва, че патриарх Ириней настоява държавните органи в Черна гора, особено членовете на Министерството на въшните работи, незабавно да прекратят бруталния терор над Сръбската православна църква, нейното духовенство и верни чеда. „Нечовешкия побой на викарния епископ Методий, свещениците и сръбските православни вярващи, просто защото са сърби и са православни, са безпрецедентни в Европа след падането на фашизма и прекратяването на болшевишкия терор“, се казва в призива на патриарха. 

Той настоява още да бъдат незабавно освободени депутати и представители на политически партии, както и всички арестувани по време на протестите в страната. Патриарх Ириней моли Бога да умъдри хората, които водят Черна гора да прекратят насилието и ограбването на църковната собственост и да подпомогне архипастирите, духовенството, монасите и вярващите на Сръбската православна църква. 

Очаква се в утрешния ден да се състои среща между патриарх Ириней и президента на Сърбия Александър Вучич.

Припомняме, че причина за недоволството на православните християни в Черна гора стана закон, според който религиозните общности трябва да представят доказателства за собственост върху имуществото си преди 1918 г. Тогава страната става част от Кралството на сърби, хървати и словенци, станало след десетилетие Кралство Югославия. Ако съответните общности не могат да представят доказателства, държавата ще изземе собствеността им.

По информация на сайта на Сръбската патриаршия. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...