Начало / Uncategorized / За социалната и просветна дейност на Църквата в цифри – духовно-просветни и информационни центрове

За социалната и просветна дейност на Църквата в цифри – духовно-просветни и информационни центрове

На територията на България функционират немалко православни центрове, чиято цел е не само да въвежда християните в православната вяра, но и да предлагат помощ за бедни, да организират културни мероприятия, както и поклоннически пътувания.

Днешната статия е продължение на инициативата ни, която цели да запознаем читателите с дейностите на БПЦ през изминалите десетилетия, като в настоящата интересуващите се ще могат да се информират относно най-популярните духовно-просветни центрове, които живо се интересуват от духовния живот на чедата на Българската православна църква.

София

Енорийски център при храм „Св. св. Кирил и Методий“

Енорийският център към храм „Св. св. Кирил и Методий“ има богата история. Той е построен като салон с трапезария през 1928 г., а външният му изглед е в съвършена хармония с архитектурния стил на храма. Главен двигател на този проект е тогавашният председател на църковното настоятелство, свещ. Христо Балабанов, който е вдъхновил и откриването на безплатната ученическа трапезария към храма. Енорийският център става едно от водещите духовни средища в църковния живот на столицата. През годините той едновременно подпомага и реализира духовно-просветните, културните и социално-благотворителните проекти на храмовото духовенство и църковното настоятелство. В енорийския център заработва създаденият още през 1910 г. просветно-благотворителен кръжок „Света Троица“, който се заема с издирване и финансово подпомагане на крайно бедни и болни хора от цяла София. Две години след построяването му, под ръководството на протойерей Никифор п. Теофилов, на 21 май 1930 г. се основава Православно християнско братство, което по-късно излъчва две нови православни организации: Железничарско християнско дружество „Св. Атанасий“ и Дружество за закрила на домашните помощнички „Св. Василий Велики“. Всички те, в продължение на много години, организират беседи, духовни концерти, летувания, поклоннически екскурзии, благотворителни акции, които оставят в общественото съзнание на столичани дълбоки следи на християнско благочестие. Днес, с благословението и под ръководството на председателя на храма, иконом Александър В. Георгиев, енорийският център отново е ключов просветен и културен център, притегателно православно средище както за софиянци, така и за православни християни от цялата страна и чужбина. Не спира потокът от хора, които желаят да се приобщят към дейностите, развивани в центъра. В енорийския център се провеждат образователни курсове по Православие – в тях се обучават възрастни в 5-годишен лекционен цикъл.

Енорийският център „Св. Горазд“

От 20 години към храма има неделно училище, в което се обучават деца и възрастни. До откриването на енорийския център занятията са провеждани на втория етаж в сградата на ул. „Граф Игнатиев“ № 50. Вече има специално приготвено за нуждите на енорийския център помещение на последния етаж. Енорийският център „Св. Горазд“ е открит през ноември, 2008 г. Създадени са условия за срещи и беседи след неделните служби. Беседите се редуват с прожекции на филми за свети места, чудеса и чудотворни икони. Поклонническите пътувания са утвърдена и наложена вече форма на енорийския живот. Всяка събота или неделя се извършват пътувания до близки и по-далечните манастири в страната. Най-честите пътувания са свързани с обикаляне на манастирите от Софийската Мала Света гора и околностите.

Младежкият православен център към старинния храм „Св. Петка“

Младежкият православен център е създаден през 2007 г. и си е поставил за цел да осъществи културно-образователна програма, която включва неделно училище за деца и беседи за възрастни; към центъра е създадено издателство „Елеон“, което издава книги и месечното списание „Православна вяра“; организира курсове по интереси, от които най-голям интерес привличат обученията по компютърна грамотност и гръцки език. Осъществяват се и тематични изложби и поклоннически пътувания. Базата на младежкия център разполага с видеостена, компютърен клуб и библиотека, която се ползва като читалня и заемна.

Eнорийският център „Покров Богородичен“

Центърът се намира в криптата на храм „Покров Богородичен ­Всех скорбящих Радост“. Всяка година, под ръководството на духовенството на храма, в него се провеждат разнообразни църковно-образователни курсове, предназначени за всеки, желаещ да научи повече за православната вяра и живота в Църквата. Курсовете за възрастни включват катехизис (основни истини на вярата), библейски курс, източно-църковно пеене, иконопис, стенопис и дърворезба. Заниманията се провеждат веднъж седмично от квалифицирани преподаватели с дългогодишен опит в съответната област. През летните месеци се организират пленери и православни курсове в манастири. Енорийският център разполага с библиотека от около 2 000 заглавия православна и художествена литература. Дейността на центъра включва и подпомагане на деца, лишени от родителски грижи, както и на възрастни хора, изпаднали в затруднено положение.

Благоевград

Православният информационен център на Неврокопска Света митрополия

Центърът е създаден с благословението на Неврокопски митрополит Натанаил през 2009 година. Той е продължение на активната просветна и социална дейност на Неврокопска света митрополия. Намира се в идеалния център на гр. Благоевград– срещу Камерната Опера. Целта му е да подпомага духовния живот на хората. В центъра се реализират дейности в три направления, обхващащи всички възрастови групи: информационна дейност, организационна дейност, образователна и просветна дейност.

Варна

Духовно-просветният център „Св. Архангел Михаил”

Духовно-просветният център „Св. Архангел Михаил” е активен център, чиято основна цел е да се превърне в пространство за осмисляне на православната вяра чрез разнообразни дейности. В центъра се провеждат срещи между енориаши, различни хора, организации, родители. Освен социални дейности, центърът работи с паметта за миналото и открива адекватни начини за съхранението му. Духовно-просветният център всяка година организира Седмица на православната книга, в която вземат участие много гости от православния свят. Тук има отворена сцена и за редица други изяви на Варненска и Великопреславска митрополия. От 2012 година в Духовно-просветния център се прави трапеза за бедни. Всяка събота доброволци приготвят топъл обяд за над 200 души. Приемат се дарения – храни и дрехи, както и желаещи да пожертват от труда и времето си, за да помогнат на изпаднали в бедност и затруднение хора. От шест години насам, всяка събота, в Центъра е отворена иконописна школа за възрастни и ученици. Занятията се водят от иконописците Диян и Илка Колеви. Школата води занятията си в рамките на учебната година и завършва с изложба на икони в края на месец май. В малката сграда в двора на храма работи и шивашко ателие. Руска Делева изработва покривки за царския престол, покровци, миро за кръщаване с бродерии, монашески облекла и други църковни принадлежности.

Стара Загора

Център за Православно историческо наследство

С решение на Общински съвет Стара Загора от 31.01.2018 г., е дадено съгласие да бъде дарен на Старозагорската митрополия общински имот. В сградата ще бъде изграден църковен музей с природонаучна част, свързана с флората и фауната на парка и с неговата история. След реконструкция и преустройство сградата на ресторант „Аязмото“ в Стара Загора ще се превърне в Център за православно историческо наследство с природо-научна сбирка и музей на митрополитите.

Велико Търново

Православен център  „Тотю Коев“

През 2010 г. православен център „Проф. Тотю Коев“ отвори врати във Велико Търново. Той е създаден по идея на Православния богословски факултет на Великотърновския университет и фондация „Покров Богородичен“. Откриването бе с молитва в храма „Св. Троица“ и благословение от Сливенският митрополит Йоаникий. По настоящем данни за конкретни инициативи не бяха открити.

Сливен

Православен информационен център „Св. Йоан Златоуст“

В Сливен функционира православен информационен център на името на св. Йоан Златоуст, основан от духовници от Сливенска епархия с благословението на митрополит Йоаникий. Идеята на центъра е да развива културна и просветна дейност сред православните в Сливенска епархия и да подпомага с беседи и нравоучения прохождащите във вярата.

Младежки културно-просветнорелигиозен център “ИХТИС”

През 2009 г. към катедралния храм ”Св. Димитър” в гр. Сливен, бе създаден Младежки културно-просветнорелигиозен център “ИХТИС”. Мероприятията на МКПЦ се провеждат доброволно и се организират безкористно основно от свещеник Йоан Петров, служащ в катедралния храм ”Св. Димитър”, както и млади богослови, общественици и миряни от енорията. Центърът провежда различни беседи и мероприятия с православните християни от града, както и организира курсове по вероучение.

Бургас

Енорийския православен център при храм „Свети Атанасий”

С благословението на Сливенския митрополит Йоаникий е създаден православен център към енорийския храм „Св. Атанасий“ в кв. Изгрев, Бургас. В центъра се организират от години насам беседи с ученици, работа с възрастни хора, държат се беседи и се организира енорийска дейност. Провеждат се и обучителни семинари на учители по предмета „Религия“.

Видин

Православен духовен център гр. Видин

В дейностите на Православния духовен център има неделно училище, беседи, църковно изложение, библиотека, в която са поместени читалня и галерия. Прожектират се филми, и звучи църковна музика. Центърът бе създаден с благословението на Видинския митрополит Дометиан.

Враца

Национален център за православно, екологично и патриотично образование в страната

През май тази година стана ясно, че във врачанското село Паволче ще бъде създаден първият в страната Национален център за православно, екологично и патриотично образование. До решението на община Враца се стигна след постъпило писмо от страна на министъра на образованието – Красимир Вълчев, с искане за дарение на сградата на вече нефункциониращото учебно заведение. Програмата ще включва православни образователни дейности в църквата „Св. Иван Рилски“, която се намира в непосредствена близост до училището. Инициативата е започната с подкрепата и на Врачанска св. митрополия.

Силистра

Православния център „Митрополит Иларион“

През 2010 г. в Доростолска епархия се основава православен център на името на Доролстолския митрополит Иларион. Новата дейност е благословена от митрополит Амвросий, а центърът работи с младежи, като ги обучава и учи на вероучение, нравственост, организират се и различни дейности и мероприятия. И днес, във фоайето на центъра, се намира експозиция с книги, написани от блаженопочиналия Доростолски митрополит Иларион, негови лични вещи, между които и пишещата машина, на която старателно е печатал своята вдъхновена духовна поезия. Друго помещение на православния център представлява своеобразен музей, отразяващ бита и културата на с. Калипетрово.
Пловдив

Духовно-просветен център към храм „Св. Петка“

В духовния център се извършват беседи, представяния на православни книги, излъчват се филми и се провеждат различни курсове. Работи се усилено с младите хора.
Пазарджик 
Православен просветен център

Дейността на Православния просветен център, разположен на територията на  бившето училище в пазарджишкото село Црънча, бе отново подновена през 2019 г. след седемгодишно прекъсване. Центърът се създава по идея и с усилията на хората от Фондация „Бъдеще за древна Царина“. Центърът е създаден с благословението на Константийския епископ Яков и на Пловдивска епархия.

Кърджали
Православен просветен център към храм “Св. вмчк Георги Победоносец” 
През 2000 г. свещеник Петър Гарена основава Православен просветен център към храм “Св. вмчк Георги Победоносец”. В центъра се извършват обучения, беседи и се подпомагат православните християни в техния живот като вярващи.
По страницата работи: Ангел Карадаков. 

За Ангел Карадаков

Виж още

През април ще бъде представена книгата „Търновската архиепископия – Патриаршия през XIII-XIV век“

На 6 април в Централната университетска библиотека на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ ...