Начало / Новини / Храм „Свети Николай Чудотворец“ в Бургас е завършен напълно

Храм „Свети Николай Чудотворец“ в Бургас е завършен напълно

Храм „Свети Николай Чудотворец“ в Бургас е завършен на 100%. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Бургас отец Емилиян. По думите му оттук нататък предстои изграждането на следващите етапи от храмовия комплекс, който се намира около православния храм и който включва кухня за социално слаби, библиотека, читалня, компютърна зала и училище.

„След лична отправена молба към премиера Бойко Борисов, се отпуснаха обещаните от него средства за довършване на храма. Беше ни обещано, че храмът ще бъде завършен до края на тази година – така се и случи. Останаха няколко довършителни дейности – поставяне на специални фенери за храма от ковано желязо, лампи в някои от залите и няколко други неща.

Изказваме своите благодарности, както на премиера, така и на кмета на Община Бургас Димитър Николов, който винаги ни подкрепя. Занапред също имаме обещанието му, че ще ни помага за изграждането на комплекса. Има още много неща, които трябва да се довършат, за да приключи строителството на целия църковен комплекс. Засега православният храм обаче е завършен както отвътре, така и отвън“, каза още отец Емилиян. Той допълни, че благодари на помощта и на частен дарител, който желае да остане анонимен.

„Бог казва: „Когато правиш милостиня, не тръби пред себе си, за да те хвалят човеците, а прави това тайно, за да те похвали Бог“. Той вижда на тайно и ще въздаде наяве. Този дарител ни помогна с немалка сума за изработването на дърворезбован иконостас, чиято първа част вече е поставена в храма. Благодарим, разбира се, и на други дарители, които откупиха иконите за иконостаса. Вече има поставени 4 икони. Който желае, също може да се включи“, допълни още отец Емилиян. Според него най-добрата новина е, че следващата година Бургас ще посрещне деня на своя покровител – 6 декември, в изцяло завършен храм, посветен на него. „Някой беше казал, че достойнството на един народ се познава по велелепието на храмовете му. Това е тялото и огледалото на християните“, каза още отец Емилиян.

За Ангел Карадаков

Виж още

Българската царица Теодора Търновска беше канонизирана за светица от Румънската православна църква с името Св. Теофана Басараб

Българската царица Теодора Търновска беше канонизирана за светица от Румънската православна църква с името Св. ...