Начало / Новини / Тържествено ще бъде отбелязана 55-годишнината от канонизация на свети Софроний Врачански

Тържествено ще бъде отбелязана 55-годишнината от канонизация на свети Софроний Врачански

На 31 декември във Враца тържествено ще бъде отбелязана 55-годишнината от канонизирането на закрилника на града свети Софроний Врачански.

По този повод във възнесенския храм, носещ името на светеца, в 9 ч. ще започне отслужването на празнична света литургия. Богослужението ще предстоява лично Врачанският митрополит Григорий. Точно на тази дата през 1964 г., с протокол № 23 на Светия Синод, е било взето решение Софроний Врачански да бъде причислен към сонма на светиите.

През 2019 г. признателните врачани отбелязаха още две важни годишнини, свързани с живота и делото на свети Софроний – 280 години от рождението му и 225 години от ръкополагането му за епископ.

Светското име на свети Софроний Врачански било Стойко. Той се родил през 1739 г. в някогашното село Котел, което сега е град. На единадесетгодишна възраст той останал кръгъл сирак, но Бог не го оставил, а го обдарил с различни дарби. Сред тях било и овладяването на чужди езици. За кратко време той научил гръцки език и църковните книги Октоих и Псалтир. Негови близки го придумали и той се оженил едва 18-годишен. Този брак обаче не бил щастлив. От рано го споходили неволите и сиромашията, и за да изхрани своята съпруга и деца, той бил принуден да отиде да работи извън родното си място. Местните първенци обаче добре познавали скромния му характер, природната надареност, неговото трудолюбие и добросъвестност. Така те предложили и на 1 септември 1762 г., на 23-годишна възраст, той бил ръкоположен за енорийски свещеник в Котел. Скоро той се прочул в цялата околия, както с пастирското си обгрижване на енориашите, така също с учителските си дарби.

През януари 1765 г. атонският монах св. Паисий Хилендарски дошъл в Котел със своята „История славяноболгарская“, а поп Стойко я преписал с голямо усърдие. През 1774 г. той посетил Света Гора, където останал шест месеца. Там придобил ценни знания, които по-късно му били полезни при неговото служение като проповедник, учител и преводач от гръцки на говорим български език.

Бъдещият светец бил ръкоположен за епископ на 17 септември 1794 г. във Велико Търново. Свети Софроний пристигнал в поверената му Врачанска епархия още в същата зима, в навечерието на Рождество Христово.

В периода между 1804 и 1805 г. написал своята забележителна и трогателна автобиография, наречена от самия него „Житие и страдания грешнаго Софрония”. През 1806 г. епископ Софроний съставил проповеднически сборник от разни поучения и проповеди, преведени от старобългарски и гръцки на новобългарски език. Този сборник, озаглавен „Кириакодромион, сиречь Неделник“ бил отпечатан в Римник (Румъния) и до 1904 г. претърпял осем издания. В него на разбираем език се проповядвали евангелските истини и нравствено се укрепявали вярващите. Неуморният христов труженик написал и други книги с проповеди, които се ползват и до днес в храмовете.

Епископ Софроний Врачански изминал последните си земни дни в Румъния, където се представил блажено в Господа, след двумесечно боледуване, на 22 (или 23) септември 1813 г.

По информация на официалния сайт на Св. Синод. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...