Начало / Новини / Православни християни от Петрич и региона протестираха срещу строежа на крематориум

Православни християни от Петрич и региона протестираха срещу строежа на крематориум

Жители на петричките села излязоха на протест пред сградата на община Петрич заради желанието на частен инвеститор да изгради крематориум между селата Кърналово и Рупите.

Замърсяването на въздуха с фини прахови частици от изгаранията в крематориума и последвалото замърсяване на водите в района са част от притесненията на местните. Изграждането на крематориума е на етап инвестиционно намерение, като то е входирано в РИОСВ –  Благоевград, коментира кметът на Петрич Димитър Бръчков. „Това инвестиционно намерение получи нашето опровержение и процедурата беше стопирана. В момента пак има инвестиционно намерение от РИОСВ. Днес общината за втори път ще входираме нашето опровержение, срещу изграждането на крематориума“, коментира Бръчков.

Местните духовници също се обявиха против изграждането на крематориум в района.

„Изграждането на подобно съоръжение противоречи с християнската ни вяра“, коментира за Радио Благоеевград архиерейският наместник на Петрич прот. Павел Милушев. 

Недоволството на жителите е породено и от намерението на общинското ръководство да вдигне местните данаци и такси. Данък „недвижими имоти“ и такса „битови отпадъци“ се предвижда да поскъпнат с от 40% до 80%, коментира кметът Димитър Бръчков. В момента Общинският съвет в Петрич заседава и до края на деня ще стане ясно с колко ще бъдат увеличени местните данъци.

По информация на БНР. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Патриарх Неофит: Кръстът е сила и слава на Господа Иисуса Христа

По повод празника Въздвижение на св. Кръст Господен Светейшият патриарх Неофит отправи своя послание към ...