Начало / Новини / На протест в Черна гора епископ на Сръбската църква бе ударен от полицията

На протест в Черна гора епископ на Сръбската църква бе ударен от полицията

На 26 декември, четвъртък, бе организиран протест на моста над река Тара в Черна гора, срещу законопроекта “За свобода на изповеданията и религията, както и правния статут на религиозните общности”, предложен от черногорския парламент.

По време на протеста Диоклейският епископ Методий, викарий на Черногорския митрополит Амфилохий  е бил ударен от полицията.

„Епископ Методий, който взе участие в мирното шествие заедно с вярващите, бе ударен от полицейска палка“, се съобщава от Сръбската патриаршия.

Пострадали са и двама вярващи, които се опитали да предпазят еп. Методий, и също били ударени от полицаите, като в последствие се е наложило да бъдат настанени в болницата на град Пльевля. Митрополит Амфилохий в свое изявление, каза: “С тези действия се уверихме в истинността на думите на министър-председателя Маркович, който заяви по време на заседанието, когато се е обсъждал закона за свободата на изповеданията, че не бива да се прибягва до насилие от страна на полицията спрямо вярващите, имайки предвид свободата на Църквата и на вярващите в днешна Черна гора”.

Същия ден Сръбският патриарх Ирией прие сръбския посланик в Черна гора Владимир Бозович. По време на срещата той сподели, че е дълбоко разтревожен от настоящото развитие на проектозакона в Черна гора, но и че искрено се моли на Господ за мир и единство между черногорските държавни власти и Православната църква в полза на всички народи, независимо от религията или националността в Черна гора.

Днес патриарх Ириней призова черногорските държавни власти, особено членове на Министерството на вътрешните работи, незабавно да прекратят бруталния терор над Сръбската православна църква, нейното духовенство и верния й народ. „Нечовешкият побой на викарния Диоклейски епископ Методий, свещениците и сръбските православни вярващи, просто защото са сърби и са православни вярващи, са безпрецедентни в Европа след падането на фашизма и прекратяването на болшевишкия терор“, се казва в изявление поместено на официалния сайт на Сръбската патриаршия.

По информация на Сръбската патриаршия. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Спомен за дядо Добри – шест години от неговата кончина

Днес се изпълват шест години от кончината на дядо Добри, който ще остане в историята ...