Начало / Новини / На протест в Черна гора епископ на Сръбската църква бе ударен от полицията

На протест в Черна гора епископ на Сръбската църква бе ударен от полицията

На 26 декември, четвъртък, бе организиран протест на моста над река Тара в Черна гора, срещу законопроекта “За свобода на изповеданията и религията, както и правния статут на религиозните общности”, предложен от черногорския парламент.

По време на протеста Диоклейският епископ Методий, викарий на Черногорския митрополит Амфилохий  е бил ударен от полицията.

„Епископ Методий, който взе участие в мирното шествие заедно с вярващите, бе ударен от полицейска палка“, се съобщава от Сръбската патриаршия.

Пострадали са и двама вярващи, които се опитали да предпазят еп. Методий, и също били ударени от полицаите, като в последствие се е наложило да бъдат настанени в болницата на град Пльевля. Митрополит Амфилохий в свое изявление, каза: “С тези действия се уверихме в истинността на думите на министър-председателя Маркович, който заяви по време на заседанието, когато се е обсъждал закона за свободата на изповеданията, че не бива да се прибягва до насилие от страна на полицията спрямо вярващите, имайки предвид свободата на Църквата и на вярващите в днешна Черна гора”.

Същия ден Сръбският патриарх Ирией прие сръбския посланик в Черна гора Владимир Бозович. По време на срещата той сподели, че е дълбоко разтревожен от настоящото развитие на проектозакона в Черна гора, но и че искрено се моли на Господ за мир и единство между черногорските държавни власти и Православната църква в полза на всички народи, независимо от религията или националността в Черна гора.

Днес патриарх Ириней призова черногорските държавни власти, особено членове на Министерството на вътрешните работи, незабавно да прекратят бруталния терор над Сръбската православна църква, нейното духовенство и верния й народ. „Нечовешкият побой на викарния Диоклейски епископ Методий, свещениците и сръбските православни вярващи, просто защото са сърби и са православни вярващи, са безпрецедентни в Европа след падането на фашизма и прекратяването на болшевишкия терор“, се казва в изявление поместено на официалния сайт на Сръбската патриаршия.

По информация на Сръбската патриаршия. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Над 10 000 лв. се събраха от благотворителния концерт за възстановяване на храм в Слатина

Над 10 000 лв. бяха събрани снощи на благотворителния концерт на стадион Академик в район ...