Начало / Новини / Архиепископ Анастасий се срещна с президента на Албания

Архиепископ Анастасий се срещна с президента на Албания

На Рождество Христово архиепскоп Анастасий прие президента на Албания Илир Мета. Срещата се състоя в църковния център при катедралата „Възкресение Христово“ в Тирана, съобщи basilica.ro. 

Архиепископът подари на президента новоизлезлия албум „Цветовете на православието“, в който е илюструрана красотата и мноообразието на православието в Албания. 

„Щастлив съм, че получих в този специален ден като подарък от архиепископ Анастасий първия екземпляр от албума „Цветове на православието“, достойно и изключително представяне на ценностите на нашата православна църква, на нейното наследство и история, но и на реставрацията и постиженията, които тя извършва. “, каза президентът Мета.

Албанският лидер отправи коледни поздрави към албанския народ и призова празникът на Рождението на Господ Иисус Христос да бъде ден на надежда и солидарност, в който да се молим още повече за подпомагането на нуждаещите се от подкрепа и любов, за да могат да достигнат към „стабилна, човешка, достойна и просперираща Албания“.

Албанският народ премина през трудна година, особено след опустошителното земетресение в края на ноември. Православната църква в Албания се мобилизира и оказа подкрепа за преодоляване на катастрофата. Архиепископът на Албания Анастасий  отиде в Дуръс  веднага след земетресението и предостави на разположение на жертвите съоръжения за настаняване в манастира „Света Мария“ в Дуръс, като изрази желанието си да помогне за по-нататъшното преодоляване на кризисната ситуация.

Земетресението с магнитуд 6,4 градуса по скалата на Рихтер доведе до десетки загинали и стотици ранени. Епицентърът беше разположен на 30 километра северозападно от албанската столица Тирана на дълбочина само 20 километра.

За Ангел Карадаков

Виж още

Изложба с архивни фотографии от 1942 година ще бъде подредена в храм – паметник и костница „Св. Иван Рилски“ в Кресна

В криптата на храм-паметник и костница „Св. Йоан Рилски“ в Кресна ще бъде открита фотоизложба ...