Начало / Новини / Разкриват се нови поклоннически маршрути в цяла Гърция

Разкриват се нови поклоннически маршрути в цяла Гърция

Нова възможност за сътрудничество се отвори между Министерството на културата и туризма и Православната църква на Гърция и Крит с техните прилежащи области и митрополии. Правителството ще се стреми да превърне туристическия сектор във водеща индустрия за развитие на страната, а православната традиция, изглежда, ще окаже съществена роля.

Предложението беше внесено в Парламента от министъра на туризма, Харис Теохарис, по време обсъждането на бюджета.

Г-н Теохарис съобщи, че “новият бюджет ще постави основа, върху която ще се изгради новият туристически модел на страната, като част от инвестиционната програма предвижда увеличаване на заделените средства от 24 милиона за 2019, на 33 милиона за 2020, т.е. – около 28%”.

“За първи път от години правителството на НД (Нова демокрация – политическа партия в Гърция, бел. прев.) внася план за развитие, целящ сериозно и устойчиво развитие на икономиката, повече инвестиции и по-добра работа за гърците”, обясни г-н Теохарис, като разясни и как това ще бъде постигнато. Той допълни още, че ще бъде обърнато особено внимание на тематичния туризъм, като поклонническо-религиозният дял ще играе съществена роля.

Междувременно, наред с кампанията за привличане на туристи, Министерството на културата “отваря” и нови поклоннически маршрути, основно в Македония, като в последствие това ще стане и в други области.

За възстановяването на общо 17 паметника в Централна Македония, Министерството е заделило 10 милиона евро.

По време на срещата си с областния управител Апостолос Дзидзикостас, министърът на културата Лина Мендони обсъди не само финансирането, но и културно-поклонническите маршрути в Македония, както и работите по Амфиполската гробница.

Списъкът с паметници, които ще бъдат финансирани, беше съобщен след заседание, по време на което участие взеха главният секретар на министъра Йоргос Даскалос, директорът на Дирекция “Култура” на Централна Македония Катерина Перистери, представители на Министерството и на областната управа, както и членове на Комисията по антиките в Централна Македония.

Основни дейности, заложени в проекта по области:

Иматия:
Построяването на музей, свързан със Св. Апостол Павел в Бер
Съвместни дейности по обновяване на старата митрополитска сграда в Бер

Солун:
Ремонтни дейности по храма “Св. Премъдрост Божия” и “Св. Йоан Кръстител”
Ремонтни дейности по храма “Христос Спасител” в Ортач
Ремонтни дейности по храма на “Неръкотворния Образ”
Ремонтни дейности по ротондата
Ремонтни дейности по манастира “Св. Анастасия” във Василики
Ремонтни дейности по Солунския конак

Кукуш:
Възстановяване на две гробници в Тумба, област Пеония
Прокарване на геотермална енергия в храма “Св. Георги Победоносец” в Гумендже

Постол:
Преустройство на входа и на двореца в Постол и организация по приема на посетители

Пиерия:
Ремонтни дейности по участък на агората в гр. Дион
Възстановяване на две гробници край входа на Тумба, област Катерини

Сяр:
Втора фаза по възстановяването на манастира “Св. Йоан Предтеча”.
Откриването на културни маршрути в Амфипол

Халкидики:
Втора фаза по дейности на разкриване на участъци в Петралонската пещера
Реконструкция на храма “Св. Богородица” в Халкидики

В Крит

Подобна инициатива бе започната и в Крит. Миналия октомври представители на Критската църква, сред които митрополитът на Кисам и Селинос Амфилохий, на Петра и Херсон, Герасим, на Йерапинди и Сития Кирил, и архим. Продромос Ксенакис, главен секретар на Епархийския синод на Критската църква, се срещнаха с министъра на културата и спорта, Лина Меноди, в патриаршеския и ставропигиален манастир “Св. Богородица Пътеводителница” в Гония, Колимвари, област Кисам.

По време на срещата министърката получи списък с въпроси, засягащи Архиепископията и светите Митрополии на Критската църква, намиращи се под опеката на Министерството на културата, като бяха насърчени поддържането и разкриването на църковни паметници из целия о-в Крит.

Министърът сподели, че от тяхна страна ще се заемат с предложенията и внесените въпроси от страна на Критската църква и увери, че ще се направи всичко възможно за сътрудничеството с тях по отношение както на поддържането, така и на разкриването на културното-религиозното богатство на острова.

По новината работи: Асен Андонов

По информация на: www.orthodoxianewsagency.gr

Снимка: www.blog.rual-travel.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Организира се международна онлайн конференция на тема – „Църква, идеология и трансхуманизъм“

Чувствителните теми и проблемите, свързани със съвременните идеологии и трансхуманистичното движение, ще бъдат разгледани в ...