Начало / Новини / Патриарх Теофил: На Рождество Христово Църквата благодари на Бога за милостта му

Патриарх Теофил: На Рождество Христово Църквата благодари на Бога за милостта му

„На този празник Църквата благодари на Бога, тъй като Той е бил верен на думите си, изпълнил е обещанията, които е дал на човека чрез пророците… Бог потърси човека, който се бе отдалечил и откъснал от общението и причастието, както казва св. Кирил Александрийски“, се казва в рождественското послание на Йерусалимския патриарх Теофил. 

По думите на патриарх Теофил „Бог освети цялото човечество със Своя живот и чрез Кръста, Възкресението и Възнесението Си, Той го издигна на небето и го постави от дясната си страна. Какво човеколюбие! Какъв подарък, Бог слезе на земята и възкреси човека за небето“, казва още той. 

„Това е само начало на Христовите тайнства, запазени непокътнати през през вековете от Църквата. Чрез тази тайна Църквата възпитава, ръководи, дава мир и освещава своите членове. Това е благовестено и на онези, които са в близост и на онези, които са далеч, по краищата на Вселената. Поради тази причина Църквата осъществява миротворческата си мисия по целия свят, „служение за помирение“, което ни е дадено от Бога (2 Кор. 5:18), „примирявайки света със себе си“ (2 Кор. 5:19) чрез въплъщението на Неговия Син. Тази спасителна мистерия се проповядва от Йерусалимската църква, Първата Христова църква, от мястото, където се е случило, богоприемната пещера и базиликата над нея, която е построена от византийските императори Константин и Юстин, благославяйки стадото му в Светата земя и по всички места по света, весело приема всички благочестиви поклонници, които почитат Светия град Витлеем и се покланят на яслата, „където Непостижимият се е въчеловечи” и се молят за просперитет, мир и добро състояние на целият свят“, се казва още в посланието на Йерусалимския патриарх.

Снимка: Basilica.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...