Начало / Новини / Патриарх Неофит възглави празничното богослужение за Бъдни вечер в Патриаршеската катедрала

Патриарх Неофит възглави празничното богослужение за Бъдни вечер в Патриаршеската катедрала

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит възглави полагащата се утринна, която се отслужва на Бъдни вечер в Патриаршеската катедрала, и която предшества големия празник Рождество Христово. 

„В трепетното очакване на Христовото Рождество отново въздигаме сърцата си към небесата и с благодарствени молитви прославяме неизразимото величие на жертвената Божия любов и на дивния Божи промисъл. Днес, в града Давидов, се ражда Този, Който идва, за да обнови света и да спаси човечеството, и Който е „Христос Господ“ (Лука 2:11)… В тази свята нощ на най-съкровеното очакване ние, верните Негови ученици, най-силно чувстваме нашата човешка близост и благословено единство – единство на нашата спасителна вяра и на непомрачената ни свята надежда. Взрели духовните очи на сърцата си в лика на Божествения Младенец, повит в яслите, във Витлеемската пещера, радостно и смирено благоговеем пред Него и Неговото божествено смирение, и отново с дълбока и неизказана благодарност си спомняме за всичко онова, което Той даром стори за нас – за да имаме ние живот, и да го имаме „в изобилие“ (Иоан 10:10). Защото даруваният ни от Него живот извира от Самия неизтощим и неизчерпаем Източник на живота… Нека мирът и благодатта на раждащия се днес заради нас Богомладенец да бъдат с всички нас! Благословена да бъде традиционната празнична трапеза за Бъдни вечер, която ни събира едни с други и заедно – с Христа Спасителя, Който е центърът и средоточието на целия наш християнски живот, на вярата ни и на нашата светла и непомрачена надежда…“, каза в словото си предстоятелят на Българската православна църква.

Богослужбата бе излъчвана на живо в ефира на БНТ1. Тържествената св. литургия за Рождество Христово ще започне от 9,30 часа.

По информация на официалния сайт на Св. Синод. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Показват изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ на 15 август

Постерната изложба „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ ще бъде представена на 15 август, ...