Начало / Новини / Патриарх Неофит възглави празничното богослужение за Бъдни вечер в Патриаршеската катедрала

Патриарх Неофит възглави празничното богослужение за Бъдни вечер в Патриаршеската катедрала

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит възглави полагащата се утринна, която се отслужва на Бъдни вечер в Патриаршеската катедрала, и която предшества големия празник Рождество Христово. 

„В трепетното очакване на Христовото Рождество отново въздигаме сърцата си към небесата и с благодарствени молитви прославяме неизразимото величие на жертвената Божия любов и на дивния Божи промисъл. Днес, в града Давидов, се ражда Този, Който идва, за да обнови света и да спаси човечеството, и Който е „Христос Господ“ (Лука 2:11)… В тази свята нощ на най-съкровеното очакване ние, верните Негови ученици, най-силно чувстваме нашата човешка близост и благословено единство – единство на нашата спасителна вяра и на непомрачената ни свята надежда. Взрели духовните очи на сърцата си в лика на Божествения Младенец, повит в яслите, във Витлеемската пещера, радостно и смирено благоговеем пред Него и Неговото божествено смирение, и отново с дълбока и неизказана благодарност си спомняме за всичко онова, което Той даром стори за нас – за да имаме ние живот, и да го имаме „в изобилие“ (Иоан 10:10). Защото даруваният ни от Него живот извира от Самия неизтощим и неизчерпаем Източник на живота… Нека мирът и благодатта на раждащия се днес заради нас Богомладенец да бъдат с всички нас! Благословена да бъде традиционната празнична трапеза за Бъдни вечер, която ни събира едни с други и заедно – с Христа Спасителя, Който е центърът и средоточието на целия наш християнски живот, на вярата ни и на нашата светла и непомрачена надежда…“, каза в словото си предстоятелят на Българската православна църква.

Богослужбата бе излъчвана на живо в ефира на БНТ1. Тържествената св. литургия за Рождество Христово ще започне от 9,30 часа.

По информация на официалния сайт на Св. Синод. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Архиепископ Анастасий: Нека имаме търпение и неподправена любов

„През тази пандемия нека бъдем дистанцирани един от други, но в същото време да развиваме ...