Начало / Новини / За социалната и просветна дейност на Църквата в цифри – социални центрове, домове и приюти

За социалната и просветна дейност на Църквата в цифри – социални центрове, домове и приюти

Продължаваме поредицата от публикации, в които ви запознаваме за просветната, духовно-милосърдната и социална работа на Българската православна църква, извършвана от митрополии или енории на БПЦ-БП. 

През изминалите седмици ви показахме данни, свързани със социалните кухни, благотворителните инициативи и помощта при бедствия и аварии. Днес ще обсъдим центрове за обгрижване на хора в нужда, намиращи се както у нас, така и в чужбина. Трябва да се отбележи, че на територията на България действат пет центъра по инициатива на енорийски свещеници с благословението и помощта на местните митрополити. 

Сиропиталище към Духовния център на храм „Св. Троица“ в град Добрич

През 2002 г. отец Стоян Иванов подема инициатива за изграждане на Духовен център към храм „Св. Троица“ в град Добрич. Идеята прераства в стремеж за създаване на дом за деца, лишени от родителски грижи. След много усилия и постоянно издирване на средства, с помощта на дарения и държавна подкрепа, през 2004 г. Духовният център е открит и осветен от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил с участието на свещеници от Варненска епархия и храмовото духовенство. Към храма е изградена и действа и кухня за бедни и нуждаещи се. След упокояването на отец Стоян Духовният център и кухнята се обгрижват от неговия духовен син, отец Емануил. Към 2015 г. в центъра пребивават 25 възрастни и 10 деца

Дом за сираци в с. Нови хан

По данни изнесени от ръководителите на дома за сираци в с. Нови хан по настоящем живеят над 100 деца с майките и бащите си. Приютът се издържа с дарения и много често има силен недостиг на храна, отопление и други консумативи от първа необходимост. Софийска митрополия подпомага дома, като не веднъж сираците са посещавани и от Българския патриарх Неофит.

Безплатни жилища за социално слаби в с. Якимово

Към днешна дата около 200 души живеят с. Якимово. Там архим. Йоан (отец Иван) е успял да закупи къщи от селото, в които са настанени млади семейства в бедствено положение. С помощта на дарители и специално на Видинска св. митрополия, на много от младите мъже и жени е намерена работа и препитание, а децата се изпращат на детска градина и училище. През годините десетки деца от с. Якимово и Нови хан завършиха и Софийската духовна семинария.  Инициативата е подкрепена от Видинска св. митрополия и се извършва с благословението на митрополит Даниил. 

Социален дарителски център към храм „Св. Димитър“

На 10 ноември, 2018 година, с благословението на Сливенския митрополит Йоаникий, бе открит социален център. Идеята за него е на църковното настоятелство към катедралния храм „ Св. Димитър” и се състои в следното: събиране на парични средства за подпомагане на социално слаби семейства, сортиране и подреждане на дрехи, както и тяхното даряването. 

Възстановява се социален център в Стара Загора

През 2019 година стана ясно, че предстои да бъда възстановен социален център за хора в нужда към старозагорския храм „Св. Богородица“. Идеята е в него да могат да бъдат извършвани доброволчески инициативи за подпомагане на бедните, социално слабите и хората в неравностойно положение. 

Социален център в Берлин, Германия

През 2016 г., в престолния за Западно- и Средноевропейска епархия град, бе осветен и открит социален център. Центърът оказва съдействие на архиерея и свещенството да оказват своята пастирска грижа и християнско милосърдие към българите зад граница. Финансовата помощ за изграждането на Епархийския социален център бе отпусната от Българското правителство на стойност 300 000 лева. В интервю за „Добротолюбие“ от тази година митрополит Антоний сподели: „Годишно минават около 2000 души, така че нашият социален център помага на много наши сънародници и за голямо съжалениеq една голяма част от тях не са готови да посрещнат предизвикателството на това да живеят и да работят зад граница“.

Страницата подготви: Ангел Карадаков

За Ангел Карадаков

Виж още

Над 10 000 лв. се събраха от благотворителния концерт за възстановяване на храм в Слатина

Над 10 000 лв. бяха събрани снощи на благотворителния концерт на стадион Академик в район ...