Начало / Новини / Близо 3 млн. лева са необходими за грандиозен ремонт на катедралата във Варна

Близо 3 млн. лева са необходими за грандиозен ремонт на катедралата във Варна

Близо 3 млн. лева са необходими за грандиозен ремонт, който трябва да започне в Катедралния храм „Св. Успение Богородично“ във Варна през следващата година.

Дейностите ще включват пълен ремонт на покрива и ламаринените обшивки, както и ремонт и позлата на петте купола и кубето на камбанарията. Това обяви днес Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Според владиката, ремонтът ще е мащабен и грандиозен, защото за всеки от куполите ще трябва да се изгради уникално скеле с внушителни размери. Емблематичната за града сграда на Катедралата е висока колкото 10-етажен блок.

Към момента, Варненската и Великопреславска митрополия разполага с 200 000 лева, които бяха отпуснати от правителството на премиера Бойко Борисов за ремонта. Отделно, чрез дарения досега са събрани 100 000 лева, а и самата Митрополия ще задели още толкова. По думите на владиката, през тази година с успех е завършило издирването на документацията на храма, тъй като тя е липсвала. За узаконяването й са похарчени близо 30 000 лева. Два екипа – софийски и варненски са работили по събирането на документите, които са представени пред Националния институт за недвижимо културно наследство, пред Министерството на културата и пред Националната служба по пожарна безопасност и защита на населението, за да получат одобрение.

„Има голяма надежда, че в края на краищата, след като институциите одобриха нашата цялостна документация, сега предстои огромната работа по събирането на средства. Това е грандиозна задача, която ще предстои, но поне в етап документален, вече е приключена първата част. Предстои да се намерят изпълнители. През 2020 година ще започнем, но не искаме да рискуваме трябва да сме убедени, че имаме 90 % от средствата“, посочи днес митрополит Йоан. Той добави, че покривът на храма не е ремонтиран от времето на поставяне на четирите купола и камбанарията преди повече от 70 години.

Владиката коментира и, че тепърва ще се търси изпълнител на специфичната задача, но се е появил човек, който е готов да дари средства, но е поставил условие, че ще финансира позлатата на куполите. За събирането на средствата за ремонта има създадена дарителска банкова сметка.

По информация на Фокус. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Григорий: Да пазим заветите на Светейшия патриарх Неофит, пребъдвайки в единството на вярата

В края на заупокойното богослужение по повод четиридесетия ден от кончината на Българския патриарх Неофит ...