Начало / Новини / На о. Закинтос почетоха паметта на покровителя си – св. Дионисий (ВИДЕО)

На о. Закинтос почетоха паметта на покровителя си – св. Дионисий (ВИДЕО)

Стотици православни християни се поклониха пред мощите на св. Дионисий на о. Закинтос във вторник, отбелязвайки неговия празник. Светецът се счита да покровител на острова, съобщава greece.greekreporter.com.

След св. литургия хиляди бяха православните християни, които се включиха в литийното шествие заедно с мощите на светеца. Тялото му е непокътнато пет века след неговата кончина.

Св. Дионисий е роден на о. Закинтос през 1546 г. и е символ на православното християнство на островите в Йонийско море, по-специално на Закинтос. В ранна възраст той постъпва в манастир, където бива постриган в монашество, а след това и ръкоположен. По-късно светецът заминава на Светите земи и Атина. След като пристига в Атина той е ръкополеж на за архиепископ на Айгина, въпреки че няколкократно отказва да бъде ръкоположен в епископски сан. През 1589 г. Константинополският патриарх назначава архиепископ Дионисий за духовен надзорник и водител на о. Закинтос. По послушание той се завръща на родна земя, в манастира, където започва първите си стъпки като монах и където се преставя пред Бога на 78-годишна възраст на 17 декември 1624 г. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от печат

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от ...