Начало / Uncategorized / Ако не се потрудим, ще опустеят църквите ни

Ако не се потрудим, ще опустеят църквите ни

Ако сравним по-старите времена с това, което виждаме в енориите ни в неделните дни днес, ще останем разочаровани. Утренната е една голяма част от светата Литургия, но се извършва с участието на малцина вярващи.

Останалите енориаши се присъединяват едва след прочитането на Евангелието. Много и най-различни са факторите, поради които наблюдаваме това. Като свидетели на случващото се усещаме с духовна тъга, че до няколко години, както са тръгнали нещата, ще останем малко черкуващи се. За да се спре това разединение, се изисква план за действие, усилие и всеобщо пробуждане, тъй като, за съжаление, и православна Гърция е тръгнала по пътя на Запад; поради липсата на вярващи храмовете ще започнат да се затварят и продават.

Няма никакво съмнение, че и тук, от години, ролята и присъствието на Църквата в живота на съвременния грък е силно ограничена.

През последните години това се случва чрез различни инициативи, промотиращи многообразие и толерантност. Промиването на мозъци се осъществява успешно с всякакви средства, които влияят на народа, който от своя страна решава да остане настрана от църковните дела. Ако не се потрудим духовно за народи ни, ще си останем сами в Църквата с малцината вярващи, докато хилядите други ще продължат да живеят далеч от нея.

По-възрастните могат да си спомнят каква беше ситуацията преди двадесет години и какво е положението днес.

Ако не се съвземем и не се организираме, ако не се потрудим като водачи на Църквата, като енории, като отделни християни, наред с екологичното опустяване, което застрашава Гърция, ще настъпи и църковно такова.

† Митрополит на Фтиотида Николай

Превод: Асен Андонов

Из Енорийски лист към Митрополията на Фтиотида, Май-Юни, 2019, брой 123

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...