Начало / Uncategorized / Ако не се потрудим, ще опустеят църквите ни

Ако не се потрудим, ще опустеят църквите ни

Ако сравним по-старите времена с това, което виждаме в енориите ни в неделните дни днес, ще останем разочаровани. Утренната е една голяма част от светата Литургия, но се извършва с участието на малцина вярващи.

Останалите енориаши се присъединяват едва след прочитането на Евангелието. Много и най-различни са факторите, поради които наблюдаваме това. Като свидетели на случващото се усещаме с духовна тъга, че до няколко години, както са тръгнали нещата, ще останем малко черкуващи се. За да се спре това разединение, се изисква план за действие, усилие и всеобщо пробуждане, тъй като, за съжаление, и православна Гърция е тръгнала по пътя на Запад; поради липсата на вярващи храмовете ще започнат да се затварят и продават.

Няма никакво съмнение, че и тук, от години, ролята и присъствието на Църквата в живота на съвременния грък е силно ограничена.

През последните години това се случва чрез различни инициативи, промотиращи многообразие и толерантност. Промиването на мозъци се осъществява успешно с всякакви средства, които влияят на народа, който от своя страна решава да остане настрана от църковните дела. Ако не се потрудим духовно за народи ни, ще си останем сами в Църквата с малцината вярващи, докато хилядите други ще продължат да живеят далеч от нея.

По-възрастните могат да си спомнят каква беше ситуацията преди двадесет години и какво е положението днес.

Ако не се съвземем и не се организираме, ако не се потрудим като водачи на Църквата, като енории, като отделни християни, наред с екологичното опустяване, което застрашава Гърция, ще настъпи и църковно такова.

† Митрополит на Фтиотида Николай

Превод: Асен Андонов

Из Енорийски лист към Митрополията на Фтиотида, Май-Юни, 2019, брой 123

За Ангел Карадаков

Виж още

Спасяващата сила на вярата

Веднъж Христос влизал в гр. Йерихон. Един слепец, който просел пред градските порти, чул шума ...