Начало / Uncategorized / Кой беше старецът Ефрем Аризонски и какво бе делото му?

Кой беше старецът Ефрем Аризонски и какво бе делото му?

Старецът Ефрем (със светско име Йоанис Мораитис) е роден на 24 юни 1928 г. в гръцкия гр. Волос. Прекарва детството си в бедност, като помага на баща си в работата му, но винаги следва благочестивия пример на майка си (която по-късно става монахиня с името Теофано).

На 14-годишна възраст започва да копнее за монашески живот, но получава благословение от духовника си да замине на Атон едва когато става 19-годишен.

С пристигането си на Света Гора, на 26 септември 1947 г., той постъпва в братството на стареца Йосиф (Исихаст), което тогава населява няколко малки пещерни килии около църквичката „Св. Йоан Кръстител“ в Малкия скит „Св. Анна“ („Малката Св. Анна“). След 9 месеца, през 1948 г., старецът Йосиф го подстригва за монах с името Ефрем.

По-късно, проявявайки послушание към стареца си, монах Ефрем е ръкоположен за йеродякон, а след това и за йеромонах.

Животът в братството на стареца Йосиф бил много строг и аскетичен. (Б. пр.: Вж. за живота там книгата „Моят старец Иосиф Исихаст и Пещерник“, написана по разкази на стареца Ефрем.)

След смъртта на стареца Йосиф през 1959 г., около о. Ефрем се събрали доста монаси, търсейки неговото духовно наставничество.

През 1973 г. братството му се преместило  в манастира „Преп. Филотей“, където старецът Ефрем станал игумен. Като такъв бил въздигнат в архимандритско достойнство. Благодарение на харизматичната личност на стареца броят на монасите бързо нараснал. Старецът превърнал манастира от необщежителен (идиоритмичен) в общежителен (киновиен). Под негово ръководство „Преп. Филотей“ достигнал голям духовен разцвет и станал образец за общежителен манастир на Света гора.

Тогава Светата Епистасия (б.пр. – изпълнителен 4-членен орган на светогорската общност) помолила стареца да възроди и други светогорски манастири, които страдали от липса на монаси. Така с монаси от „Филотей“ през 70-те години били попълнени братствата на манастирите „Каракал“, „Ксиропотам“ и „Констамонит“, а през 2001 г. и на скита „Св. Андрей“ до Карея.

В Гърция има и много други манастири, намиращи се под духовното ръководство на стареца Ефрем, като манастира „Св. Йоан Кръстител“ в Серес, „Св. Богородица Одигитрия“ в Портаря (Волос) и „Архангел Михаил“, бивш филотейски метох на о. Тасос.

През 1979 г. старецът заминава за Канада по здравословни причини.

След пристигането си, едновременно с медицинските прегледи, започва да изповядва, наставлява и поучава членове на гръцката общност там. По покана на гръцки емигранти неговата пастирска дейност от Канада се разпространила и в САЩ. Последвали нови посещения на американския континент, а пастирското му служение постоянно се увеличавало.

Тогава постепенно възникнала идеята за основаване на манастир в Америка, който да служи като духовен център на гръцката емиграция. Така първоначално били основани два манастира, единият в Монреал, Канада, а другият в Питсбърг, САЩ. Последвали и други, в резултат на което днес са основани 19 манастира, а 2 са в процес на създаване.

Той продължил да бъде духовен наставник на споменатите светогорски обители, както и на 8 женски манастира в цяла Гърция, но тъй като не било практично да продължи на бъде игумен на манастира „Преп. Филотей“, тъй като отсъствал за дълги периоди от време в Северна Америка, той се оттеглил от игуменския пост през 1990 г.

Основаните от него манастири в Америка са 19 – 17 в САЩ и 2 в Канада (мъжки и женски). Те са подчинени на Гръцката православна архиепископия на САЩ и Канада.

Те се намират: във Флорида (два), в Тексас (два), в Чикаго (два), в Южна Каролина (два), в Ню Йорк (един), във Вашингтон (един), в Пенсилвания (един), в Калифорния (един), в Илинойс (един), в Мичиган (един), в Мичиган (един), в Монреал (един) и в Торонто (един).

Под ръководството на о. Ефрем също така е открит и един старчески дом.

До неделя, 8 декември, старецът живееше в манастира „Св. Антоний“ в аризонската пустиня, недалеч от столицата на Аризона Финикс и близо до град Флорънс (Florence).

Вечна и блажена да бъде паметта му!

Манастирът „Св. Антоний“ в Аризона

Изграждането на манастира „Свети Антоний“ започва през 1995 г. Манастирът е общежителен, мъжки, а братството му наброява около 35 души от различни националности. Негов игумен е архимандрит Паисий от светогорския манастир „Преп. Филотей“.

Манастирският комплекс заема площ от 2000 декара и ежедневно се посещава от голям брой поклонници от цял свят.

В манастира има 5 църкви: „Св. Антоний и св. Нектарий“, „Св. Николай“ (построена от камък), „Св. Серафим“, „Св. Димитър“ (в руски стил) и „Св. Георги“. В близост до манастира, на хълм е изградена и църквата „Св. прор. Илия“, в синьо и бяло по подобие на църквите на Санторини,.

При манастира работи безплатна кухня за бедни, както и фондация за бедни и изоставени жени в град Тусон (Tucson).

По-голямата част от монасите са местни православни от различни националности, както и американци, приели Православието. Езикът на богослуженията е гръцки, като всички монаси задължително учат гръцки език, както и източноцърковно (византийско) пеене.

Манастирът следва точно богослужебния ритъм на Света гора.

Б. пр. Старецът Ефрем е известен на българските читатели с книгите си: „Моят старец Иосиф Исихаст и Пещерник“ (в 2 части), „Изкуството на спасението“ (в 2 части), „Отечески съвети“, „Тайнството на покаянието“, „За осъждането“, „Последният удар (за абортите)“ съставени по негови беседи.

По „Orthodoxia News Agency“ и собствена информация

Адаптиран превод от гръцки: А.Стамболов

Вижте още: Православни манастири в Америка – едно ново начало, МАНАСТИРЪТ НА СВЕТИ АНТОНИЙ ВЕЛИКИ В АРИЗОНА (САЩ)

Източник: Православие БГ

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...