Начало / Новини / В Русе възстановяват уникалния храм „Света Петка“ по европейска програма (ВИДЕО)

В Русе възстановяват уникалния храм „Света Петка“ по европейска програма (ВИДЕО)

Уникален храм – копие на Златната църква ще бъде възстановен с европейски средства.

Църквата „Света Петка“ в Русе е построена в края на 30-те години на миналия век в близост до единствената запазена порта на старата крепост на града. Тъй като е на скат, постепенно започва да се руши и накланя.

Свещеник Станимир Велчев, председател на храм „Св.Петка“: „Камбанарията вече толкова драстично се отделя от основната част на храма, вече с просто око се вижда, не е необходимо дори да се правят геодезически замервания“.

Освен конструктивните изменения по сградата, се рушат и стенописите. Особено трагично е положението в олтара.

Свещеник Станимир Велчев, председател на храм „Св.Петка“: „Мазилката, тя се рони, материалът, от който е направена, е остарял и не издържа на самите процеси, които са се породили първо от влагата, от течовете и съответно влагата прониква в стените и оттам и самите стенописи се увреждат“.

Добрата новина е, че най-после има осигурени пари за ремонт. 800 000 евро ще дойдат по европейска програма чрез съвместен българо-румънски проект за региона Русе-Гюргево.

Светлин Симеонов, мениджър на проекта: „Който има общо християнско наследство и общи светци като св. Петка, която е популярна като Св.Параскева в Румъния ….ще бъде укрепена, за да спре този процес на пропадане, ще бъдат реставрирани стенописите и иконостаса, а също ще бъде изграден един експозиционен център, в който ще намерят място редица интересни църковни реликви, книги“.

С отпуснатите милион и половина евро ще бъдат ремонтирани още два храма – „Св. Георги“ в Русе и румънският „Св. Пантелеймон“ в община Ведя.

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе от печат книгата „Ръкописното предание на текста на Новия завет“

В лекциите и упражненията по дисциплината „Тълкуване на Свещеното Писание на Новия Завет“ студентите в ...