Начало / Новини / 25 хиляди лева са нужни за довършването на манастира „Свети Георги“ в Поморие

25 хиляди лева са нужни за довършването на манастира „Свети Георги“ в Поморие

Само още около 25 хиляди лева са необходими за довършителните дейности от ремонта на поморийския манастир „Свети Георги“. Сливенска митрополия, както и община Поморие  вече на два пъти са отпускали допълнително средства, които са се наложили за укрепване на най-старата сграда в комплекса.

700 хиляди лева бяха отпуснатите европейски средства за ремонта. Жилищната част от комплекса е вече изцяло ремонтирана и завършена – каза отец Йеротей. По тежките дейности вече са извършени, конструкцията е възстановена , остават довършителни, но много важни ремонти посочи игуменът на манастира.

„Когато разпокрихме най–старата сграда която е строена през 1856 година, разбрахме, че новите почти нямат основи, това се е отразило пагубно на състоянието на стените и на колоните. Трябваше спешно да се отпускат допълнително средства, които дадоха от митрополията и от общината за допълнителни укрепителни дейности и работа по конструкцията на сградата. Сега най–тежките ремонти са извършени, остават довършителни дейности, подовото покритие, иконостасът  и покривното и подпокривното пространство, но парите свършиха. Можем да се справим и със собствени усилия , с помощта на Синода и общината, но всичко ще се забави твърде много във времето“– сподели игуменът, епископ Йеротей.

Повечето хора запитани по улиците на Поморие смятат, че държавата и Синодът трябва да поддържат храмовете и манастирите, но са готови да помогнат. Към момента повечето от необходимите за довършването на ремонта още около 60 хиляди лева са налични. Сливенска митрополия е отпуснала на два пъти допълнително средства, както и  община Поморие. Нужни са още малко, за което от храма разчитат на даренията на миряните.

„Имаме ангажимента и на митрополията и на община поморие, но чрез институциите средствата ще се забавят много и храмът няма да може да изпълнява богослуженията си и то за най-светлите и празнични дни, които предстоят“ – посочи игуменът на манастира.

В момента църковните дейности на манастира се изпълняват в музея, който е обособен в двора на комплекса. Там са подредени и ценните, стари икони, които очакват да се върнат на новия иконостас, когато бъде изграден.

По информация на БНР. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе от печат книгата „Ръкописното предание на текста на Новия завет“

В лекциите и упражненията по дисциплината „Тълкуване на Свещеното Писание на Новия Завет“ студентите в ...