Начало / Новини / Строят църква до кооперативния пазар в Благоевград

Строят църква до кооперативния пазар в Благоевград

Благоевград ще има нова църква, която ще е в района на кооперативния пазар. Това разкри днес кметът на общината – Румен Томов.

Той вече е провел среща по въпроса с Неврокопския митрополит Серафим и свещеници. Владиката е одобрил изграждането на новата света обител да бъде в района на кооперативния пазар, където преди доста години бе поставен иконостас и бе направена заявка от тогавашното общинско ръководство за построяването на храм на това място.

„Митрополит Серафим поиска да дарим декар и половина за строежа от целия терен, който е малко над 3,7 декара и е отреден за такова строителство. Средства ще се събират чрез дарения. Надеждата ни е до една година да стартира строителството на храма”, каза Румен Томов.

Около бъдещия храм няма да има място за паркинг, той ще е и в съседство с производителите и търговците, които в сряда и събота предлагат своята земеделска продукция на пазара. Явно обаче това не притеснява Неврокопския митрополит Серафим, който е преценил, че мястото е подходящо за вдигането на нов православен молитвен дом в Благоевград. От много години благоевградчани настояват за втори храм в централната част на града, тъй като изграденият в старинния квартал „Вароша“ не може да побере миряните на големите празници.

По информация на КМЕТА.бг.

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Григорий: Да пазим заветите на Светейшия патриарх Неофит, пребъдвайки в единството на вярата

В края на заупокойното богослужение по повод четиридесетия ден от кончината на Българския патриарх Неофит ...