Начало / Новини / Строят църква до кооперативния пазар в Благоевград

Строят църква до кооперативния пазар в Благоевград

Благоевград ще има нова църква, която ще е в района на кооперативния пазар. Това разкри днес кметът на общината – Румен Томов.

Той вече е провел среща по въпроса с Неврокопския митрополит Серафим и свещеници. Владиката е одобрил изграждането на новата света обител да бъде в района на кооперативния пазар, където преди доста години бе поставен иконостас и бе направена заявка от тогавашното общинско ръководство за построяването на храм на това място.

„Митрополит Серафим поиска да дарим декар и половина за строежа от целия терен, който е малко над 3,7 декара и е отреден за такова строителство. Средства ще се събират чрез дарения. Надеждата ни е до една година да стартира строителството на храма”, каза Румен Томов.

Около бъдещия храм няма да има място за паркинг, той ще е и в съседство с производителите и търговците, които в сряда и събота предлагат своята земеделска продукция на пазара. Явно обаче това не притеснява Неврокопския митрополит Серафим, който е преценил, че мястото е подходящо за вдигането на нов православен молитвен дом в Благоевград. От много години благоевградчани настояват за втори храм в централната част на града, тъй като изграденият в старинния квартал „Вароша“ не може да побере миряните на големите празници.

По информация на КМЕТА.бг.

За Ангел Карадаков

Виж още

Православен храм изплува от язовир Огоста

Изоставената преди 35 години църква “Свето Вознесение господне” изплува от водите на язовир Огоста при ...