Начало / Uncategorized / Старецът Ефрем Аризонски: Винаги да бъдем внимателни

Старецът Ефрем Аризонски: Винаги да бъдем внимателни

Детето ми, винаги бъди внимателен, както когато си щастлив, така и когато си тъжен. Когато си щастлив не бива да губиш контрол чрез своята жизненост и смях, нито пък, когато си тъжен да бъдеш мрачен и отчаян външно. 

Дяволът стреля по нас като със стрели, но не може да разбере дали сърцето ни е възприемчиво към ударите му. Но тъй като той е обигран в това, в което прави и след като ни простреля т.е. след като ни нападне със зла мисъл – наблюдава лицето ни и всичките наши телесни движения и въз основа на тях преценява колко силно ни е ударила стрелата му. Ако види, че душата е ударена, тогава засилва ударите си по нея, за да я убие. Но ако прецени, по външните наши признаци, че душата не е наранена, тогава променя атаката си и т.н. 

Ето защо, когато си щастлив, трябва да се скриеш дълбоко в себе си, за да не те открие той посредством твоята безгрижност и да те лиши от радостта с изкушение. Когато си тъжен, не позволявай мъката ти да бъде видима. Ако бъдеш балансиран и уравновесен, когато си щастлив и тъжен, дяволът няма да узнае какво точно се случва в теб и по този начин няма да разбере как да се бори с теб. 

старецът Ефрем Аризонски

Източник: www.orthodoxianewsagency.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...