Начало / Новини / Новият закон за социалните услуги е темата на декемврийската дискусия в „Къща за птици“

Новият закон за социалните услуги е темата на декемврийската дискусия в „Къща за птици“

Наскоро Светият Синод на БПЦ оповести своето официално становище относно реформата в социалното законодателство, въведена с новия Закон за социалните услуги. В становището се посочват редица проблеми, като се призовава за отлагане на приложението на закона в сегашния му вид. Синодът предлага по-задълбочено обществено обсъждане на философията на закона и на конкретни текстове в него.

Както стана ясно през последните седмици, дълго време подготвяната реформа, осъществена с приемането на новия закон, срещна остри реакции и съпротива. Делегирането на широки правомощия и финансирането на доставчици на социални услуги от третия (нестопански) сектор предизвика противопоставянето на много граждани и организации, сред които и такива с християнски профил.

Предвидените социални услуги не получиха социална подкрепа – това беше констатирано преди дни и от новия министър на труда и социалната политика, който предложи действието на новия закон да се отложи. Като причина за такова решение бяха посочени тъкмо разногласията и разделението в обществото, както и недоверието в институциите и в законовите механизми за контрол, които да предпазят уязвимите социални групи от злоупотреби от страна на държавни служители и доставчици на социални услуги.

Имат ли основания опасенията, че държавата провежда социални политики срещу семейството? Предлагал ли е някой забрана на нестопанските организации в България? Какви са основните цели на защитниците и критиците на Закона и могат ли да се срещнат? Какви са основните проблеми на приетото ново социално законодателство според изразеното от Синода становище и чрез какви конкретни законодателни разрешения биха се преодолели тези проблеми?

На тези и още въпроси ще потърсим отговор заедно с нашите събеседници в поредната месечна среща от дискусиите под надслов „Православие и съвремие“ в столичната „Къща за птици“. Очакваме ви!

Участници:

Негово Високоблагоговейнство иконом Николай Георгиев,
началник отдел „Връзки с обществеността“ при Светия Синод на БПЦ

Адвокат Стефка Спиридонова, юридически съветник на Светия Синод на БПЦ

Г-жа Елина Георгиева, държавен служител в областта на защита правата на детето

Модератор:

Пламен Сивов, изпълнителен директор на фондация „Покров Богородичен“

Източник: Православие БГ

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...