Начало / Новини / Новият закон за социалните услуги е темата на декемврийската дискусия в „Къща за птици“

Новият закон за социалните услуги е темата на декемврийската дискусия в „Къща за птици“

Наскоро Светият Синод на БПЦ оповести своето официално становище относно реформата в социалното законодателство, въведена с новия Закон за социалните услуги. В становището се посочват редица проблеми, като се призовава за отлагане на приложението на закона в сегашния му вид. Синодът предлага по-задълбочено обществено обсъждане на философията на закона и на конкретни текстове в него.

Както стана ясно през последните седмици, дълго време подготвяната реформа, осъществена с приемането на новия закон, срещна остри реакции и съпротива. Делегирането на широки правомощия и финансирането на доставчици на социални услуги от третия (нестопански) сектор предизвика противопоставянето на много граждани и организации, сред които и такива с християнски профил.

Предвидените социални услуги не получиха социална подкрепа – това беше констатирано преди дни и от новия министър на труда и социалната политика, който предложи действието на новия закон да се отложи. Като причина за такова решение бяха посочени тъкмо разногласията и разделението в обществото, както и недоверието в институциите и в законовите механизми за контрол, които да предпазят уязвимите социални групи от злоупотреби от страна на държавни служители и доставчици на социални услуги.

Имат ли основания опасенията, че държавата провежда социални политики срещу семейството? Предлагал ли е някой забрана на нестопанските организации в България? Какви са основните цели на защитниците и критиците на Закона и могат ли да се срещнат? Какви са основните проблеми на приетото ново социално законодателство според изразеното от Синода становище и чрез какви конкретни законодателни разрешения биха се преодолели тези проблеми?

На тези и още въпроси ще потърсим отговор заедно с нашите събеседници в поредната месечна среща от дискусиите под надслов „Православие и съвремие“ в столичната „Къща за птици“. Очакваме ви!

Участници:

Негово Високоблагоговейнство иконом Николай Георгиев,
началник отдел „Връзки с обществеността“ при Светия Синод на БПЦ

Адвокат Стефка Спиридонова, юридически съветник на Светия Синод на БПЦ

Г-жа Елина Георгиева, държавен служител в областта на защита правата на детето

Модератор:

Пламен Сивов, изпълнителен директор на фондация „Покров Богородичен“

Източник: Православие БГ

За Ангел Карадаков

Виж още

И тази година Доростолският митрополит Яков ще служи в скалните манастири в местността Канагьол

И тази година Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков ще възглави празничната света Литургия за празника ...