Начало / Новини / За социалната и просветна дейност на Църквата в цифри – Благотворителни инициативи

За социалната и просветна дейност на Църквата в цифри – Благотворителни инициативи

Наскоро предоставихме на нашите читатели данни, свързани със социалната и просветна дейност на Църквата в цифри – Кухни за бедни.

Българската православна църква обаче не акцентира своята дейност единствено и само върху социалните кухни за бедни и възрастни хора. През годините родната ни Православна църква се включи и продължава да развива свои лични благотворителни кампании. По-долу ще представим дейности, свързани с различни видове благотворителни и социални инициативи, като трябва да се вземе предвид, че предоставените данни са от 2010 г. до днес. 

II част

Благотворителни и социални инициативи

„Деца рисуват за деца“

Може би една от най-успешните благотворителни инициативи е на Културно-просветния отдел към Св. Синод на Българската православна църква. Инициативата е част от Синодалния национален конкурс „Възкресение Христово“ и цели да събере средства за онкоболните деца и техните семейства, лекуващи се в Клиниката по детска клинична хематология и онкология при УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. За трите години, в които се провежда, са събрани повече от 30 000 лв. за болните деца, като със средствата са закупени консумативи и апаратура за лечение. 

„От деца за деца“

Вече няколко години подред Софийска митрополия организира, с благословението на патриарх Неофит, благотворителна инициатива „От деца за деца“. В нея се включат деца и младежи изучаващи „Религия-Православие“ от среднообразователните училища и неделни школи. Учителите организират семейства, които имат възможност и желание да закупят и опаковат подарък, който да стигне до деца в нужда преди големия празник Рождество Христово.

Българската коледа

Традиционно от години насам, преди настъпването на рождественските и новогодишни празници у нас, се провежда инициативата „Българската коледа“. В нея активно се включват и митрополиите на Българската православна църква с дарения, призиви и подкрепа на нуждаещите се. Всяка година Българският патриарх Неофит отправя и призив за подкрепа и дарение на нуждаещите се или за закупуването на медицинска техника. 

Програма „Домашни грижи за болни и възрастни хора“

С благословението на Русенския митрополит Наум сдружение ТЕОСИС развива своята дейност и има за основна цел да помогне на повече възрастни хора, изпаднали в невъзможност да се справят сами с ежедневните дейности, да получат внимание и радост в общуването, храна и медицинска помощ. С получените средства сдружението организира медицински прегледи и лечение на възрастните, помощ в дома и осигуряване на по-качествен и достоен живот на самотните и болни хора. От сдружението имат желание да създадат в близко бъдеще и програма за обучение на младежи (ученици и студенти), които да посещават живеещите в старческия дом в Русе – да участват в културни занимания, да намалят дистанцията между поколенията и пр.

Благотворителна инициатива за детската клиника при УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“

През 2018 г. Софийска св. митрополия организира благотворителна инициатива, чрез която успешно бе закупен апарат ROTEM SIGMA за нуждите на детската клиника при УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“. Към днешна дата тече подобна инициатива за събирането на подобен апарат за ІІ-ра САГБАЛ „Шейново”. Апаратът е на стойност 45 600 лева.  Кампанията по набиране на средства за закупуване на апарата е с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. В закупуването на апарата ще вземат участие и църковните настоятелства към храмовете от Софийска епархия. Всяка година от митрополията  правят дарения за Дом за медико-социални грижи за деца „Св. Иван Рилски“ кв. Лозенец, София. За празниците Възкресение Христово и Рождество Христово отделът по Милосърдие подпомага социално слаби хора, както и лечението на хора в нужда. През годините са организирани инициативи за закупуване на различни апарати в редица болници в столицата. 

Инициатива „За бедните хора в община Нови Искър“

За рождественските и новогодишни празници в община Нови Искър, църковното настоятелство към местния храм „Успение Богородично“ организира инициатива за събирането на хранителни продукти за социално слаби и бедни хора от града и общината. С общи средства и дарители бяха събрани достатъчен брой хранителни продукти. Приготвените пакети съдържаха храни от първа необходимост и зарадваха възрастните хора от града преди празника Рождество Христово.  

„Приятели, наши връстници гладуват. Нека спрем това“

Вече няколко години поред Православният информационен център към Неврокопска света митрополия и Общинският съвет по наркотични вещества в Благоевград инициират кампанията „Приятели, наши връстници гладуват. Нека спрем това“. Кампанията е с цел събиране на пакетирани хранителни продукти за бедни семейства от Благоевград. Всяка година, чрез Православния център, събраните пакети преди Рождественските и Новогодишните празници, се предоставят на повече от 100 семейства от Благоевград.

Инициатива „Топъл обяд“

От 2013 г. насам над 2000 деца получават безплатна топла храна всеки учебен ден. Храната е осигурена от Българския червен кръст, а децата, които я получават, са от 23 области у нас. Програма „Топъл обяд“ се реализира от БЧК благодарение на набраните средства от Националната благотворителна кампания „Топъл обяд“, подкрепена от Българската православна църква и различни организации. 

„Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“ 

През 2017 г. Българската православна църква се включи и в инициативата на омбудсмана Мая Манолова. Тогава, в сътрудничество с БЧК, БНТ, БНР, Български пощи, НОИ и др., се организира раздаването на храна на въздрастни хора. В рамките на кампанията бяха събрани 319 хиляди лева, от които 15 хиляди лв. – чрез SMS-и. 

Безплатни профилактични прегледи 

Безплатни профилактични прегледи за социално слаби хора в София е инициатива на омбудсмана Мая Манолова, организирана съвместно със Софийска митрополия, като се провежда при социалната кухня към „Св. Св. Кирил и Методий“. На мястото постоянно има лекари, които си тръгват едва тогава, когато всеки е бил прегледан. 

Благотворителен базар

За поредна година в Благоевград се провежда благотворителният базар в подкрепа на доброволческата кухня за бедни към църква „Св. Николай Мирликийски“ в кв. „Грамада“ в Благоевград. През 2019 г. той бе организиран от Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград и Православния информационен център към Неврокопска света митрополия. Със средствата, събрани от базара, ще бъде подпомогната доброволческата кухня за бедни към църквата „Св. Николай“ в Благоевград. Тя отвори врати през 2016 година, като всяка неделя се раздава топла храна на бедни хора, приготвена от доброволци. През 2013 г. подобна инициатива събра над 300 кг. храни, които бяха раздадени на социално слабите хора в града. 

„Коледна звезда“

От 14 години Енорийският център в столичния храм „Покров Богородичен“ се провежда кампанията „Коледна звезда“. В инициативата деца от социални домове творят рождественски картички. Дечицата в нужда са от ЦНСТ „Констанца Ляпчева” в гр. Долна баня, ЦНСТД в гр. Самоков, Защитено жилище „Савина“ в гр, София и социално слабите деца от с. Беброво (община Елена). Със средствата от Рождественските картички децата от посочените домове имат получават възможност да отидат на различни летни екскурзии.

„Приятелите на Социална асоциация „Св. Андрей“”

На 8 април 2010 г., с благословението на Варненския митрополит Кирил, се основава Социална асоциация „Св. Андрей” – Българо-германско сдружение с нестопанска цел. Целта на клуба е да набере доброволци и да обучи хора, които активно да се занимават със социалната дейност на Българската църква във Варненска епархия, както и да подпомагат държавните учреждения в това дело. Към днешна дата няма данни дали асоциацията продължава да извършва своята дейност. 

Изграждане на Дом за стари хора в храм „Св. Възнесение Господне”, гр. Суворово

През 2010 г. в гр. Суворово започва изграждането на Дом за стари хора. По проект „Инвестиционна политика” на Община Суворово, с дарения на местни жители и частни лица, се предвижда да бъде построена сграда на 2 етажа. В  Дома за стари хора ще бъдат изградени 20 стаи с по 2 легла във всяка една от тях, като на последния етаж ще се помещава и параклис.
Дарения за децaта от Дом „Христо Райков” в Габрово
Вече няколко години продължава партньорството между църковното настоятелство при храм „Света Троица”, гр. Габрово, реномирана фирма в областта на търговията и габровски бизнесмен, които, с общи усилия, осигуряват на децата от дом „Христо Райков” необходимите им учебни пособия и материали. 
Семинаристи подаряват коледни подаръци на сираци
През 2010 г. Софийската духовна семинария осъществи благотворителна кампания, в която са събрани няколко стотин лева от семинаристите, с чиито средства са били закупени подаръци за рождественските празници за децата от дома за сираци в Нови хан. Инициативата бе добре посрещната както от ръководството на духовното училище, така и от самите ученици, които са успели сами да организират и изпратят подаръците. 
Енорийска социална дейност във Видинска епархия

Различни енории във Видинска епархия, със своите църковни настоятелства, помагат през годините на социални детски и старчески заведения. Две от будните енории, занимаващи се със социална дейност, са храмът в с. Комощица и църквата „Св. Георги Победоносец” в Брусарци. Енориите към тези храмове достойно развиват своята социална дейност в учебни заведения, обгрижващи деца в затруднено семейно положение, като помагат за обзавеждането на домовете и съдействат за пълноценното хранене на възпитаниците. От споменатите православните енории се обгрижват домове за сираци в Лом, Белоградчик и Монтана.

Инициативата „Изкуство за деца в нужда!“ се проведе за единайсета поредна година

На 3 декември 2019 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан се включи в инициативата „Изкуството за деца в нужда!“ на фондация „Свети Свети Константин и Елена“ за набиране на дарения чрез продажба на произведения на изкуството за деца, лишени от родителски грижи. Тя се провежда от 2009 година насам, малко преди празника Рождество Христово и новогодишните празници. Тази година за първи път произведенията на изкуството от арт галерията на фондацията можеха да се закупят през новия им онлайн арт магазин. Там бяха представени творби на чужди и наши автори – живописни творби, графики, рисунки, малки пластики, фотографии и икони.

Детска кампания „Спаси икона“

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит официално стартира кампанията „Спаси икона“ по идея на деца от неделно училище при храм “Рождество Христово” в кв. „Младост – 3“. Инициативата възниква спонтанно у децата и с въодушевление се приемаот всички духовници и миряни от енорията. Децата събират хартиени икони, като, ако са скъсани, ги залепват и оправят, след което ги превръщат в платна и ги раздават. Детската кампания продължи до Пасха и се очаква да стане традиционна за енорийския храм.

Масово св. Кръщение  в страната

Само през 2017 г. повече от 170 деца бяха кръстени в столичния храм „Св. София – Премъдрост Божия“. Инициативата е под патронажа на Българския патриарх Неофит и Българската православна църква. Събитието е част от кампанията в подкрепа на раждаемостта „Направи го за България“. В кампанията се включиха повече от 1200 семейства с новородени деца, сред които са наши сънародници, живеещи предимно в чужбина. Инициаторите се надяват подобен род дейност да не бъде еднократен акт, а да продължи традиционно всяка година. Целта е да се насърчат раждаемостта в страната и присъединяването на повече малчугани към светото Православие. Подобно Кръщение бе извършено и във Варна, Бургас, Пловдив, Плевен и Враца.

Безплатни курсове по пиано

Инициативата е на Старозагорския митрополит Киприан, който лично ще обучава деца в неравностойно положение на пиано и музика. Курсовете вече се провеждат от началото на учебната година. 

 

Според предоставената информация могат да се направят няколко основни извода. Само от инициативите на Българската църква са събрани над 120 000 лв., с които са закупени различни апарати за лечение на деца и консумативи в няколко столични болници, като обявената сума включва само официалните данни. Няколко години поред патриарх Неофит насърчава вместо подаръци, хората да даряват пари както за благотворителни кампании, така и за набирането на средства за различни медицински и скъпоструващи апарати. Стотици са хората, на които Софийска митрополия е помогнала по най-различен начин, включително и чрез ваучери за храна. Много са и милосърдните дейности на църквата, които помагат на хората не само чрез финансови средства, но и чрез духовни и човеколюбиви дейности, най-вече на самотни и възрастни хора, които често са лишени от грижите на българските институции. Чрез своите благотворителни дейности, БПЦ успешно насърчава и помага и на по-малки сфери и отрасли в българскаото общество, сред които изкуството, хуманитарните и социалните дейности. 

Страницата подготви: Ангел Карадаков

I-ва част може да видите тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Панихида за загиналите в Илинденско – Преображенското въстание бе отслужена в храм „Въведение Богородично”

Панихида за загиналите в Илинденско – Преображенското въстание бе отслужена в храм „Въведение Богородично” – ...