Начало / Новини / Румънският патриарх Даниил обнови православен храм в Букурещ

Румънският патриарх Даниил обнови православен храм в Букурещ

Румънският патриарх Даниил обнови православен храм в неделя. Заедно с него в освещаването съслужи и епископ Варлаам. Храмът пък носи името на Св. Димитър, съобщава basilica.ro.

Патриархът подчерта, че в последното десетилетия Румънската църква работи за „укрепване, ремонт и реставрация и вътрешно зографисване и обновяване в и извън храма „Св. Димитър““. По думите му в близко бъдеще ще бъдат завършени всички реставрационни работи по църквата. 

„Поправянето на греха е чрез изповедта, покаянието, беседа със св. отци, показцвайки, че Спасителят Христос ни очаква да бъдам излекувани“, каза патриарх Даниил.

По думите му жената от днешното евангелско четиво имала наранено тяло, но праведна душа, защото правилно се помолила на милостивия Бог. „Освен силна вяра, дълготрайно търпение, дълбоко смирение, тя има и „дар на благодарност“. Щом бе изцерена, тя веднага прослави Бога“, каза Негово Светейшество. Патриархът говори и за това да правиш добрини по своя собдствена инициатива и желание. „Спасителят прави добро не защото е помолен, а по собствено желание, за да ни научи и ние да помагаме на безпомощните, особено на болните, дори ако не те ни молят директно за това“. Патриархът се обърна към присъстващите  и ги помоли да милостивят без да чакат да бъдат помолени за това. 

Патриарх Даниил раздаде и грамоти на всички онези, които участваха в извършването на реставрационните работи по ремонта на храма. За своята всеотдайна работа енорийският свещеник Михай Годжгар бе награден с офикията ставрофор. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...