Начало / Новини / В памет на протопсалт Аргир Малчев

В памет на протопсалт Аргир Малчев

На 7 декември след продължително боледуване почина дългогодишния певец и учител по църковно пеене иподякон протопсалт Аргир Малчев.

Роден е на 10.09.1933 г. в гр. Пловдив от родители от гръцки произход които го възпитават на любов към богослужението и пеенето. Има една сестра. Учи в ранна възраст гръцки език. Първото си образование започва във Френския мъжки колеж, но след закриването му продължава в Пловдивската мъжка гимназия (сега Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“).  Висшето си образование получава в Агрономическия факултет в родния си град като го завършва през 1956 г. След това учи в Музикалното училище като извънреден ученик на Атанас Бъчваров със специалност цигулка. Учителства четири години цигулка. 20 март 1964 г.започва да пее в парклиса на Зографското подворие „Св цар Борис“, а през септември месец същата година е постриган в митрополитския храм „Св. Марина“ от Стобийски еп. Варлаам (по-късно пловдивски митрополит) за иподякон. Постъпва в Бачковския манастир за една година като послушник, певец, иподякон и екскурзовод. Отново като певец отива за кратко в храм „Успение Богородично“ в Асеновград, след което отново се връща в Бачковсккия манстир, за да се усъвършенства в пеенето. Пак се връща в Асеновград и пее 10 години в църквата „Свето Благовещение“. Премества се в храм „Св. Троица“ в същия град и там пее 20 години. Отличен е със званието „протопсалт“ от Пловдивския митрополит  Арсений. Прави двугодишна специализация в Атина, Гърция във Висшата централна музикална школа със специалност източноцърковно пеене при протопсалтите Спирос Перистерис и Евангелос Дзелас като завършва с отличие.

Прибирайки се в България взима със себе си песнопения които не са преведени и ги превежда. Това са допълнителни песнопения от Възкресника – вечернята, утренята и други които ги пеят монасите в Света Гора. Всички тях той пише ръкописно, собственоръчно. Част от химнографските му произведения са службите на св. Емилиян Доростолски, св. 38 Пловдивски мъченици, св. Ап. Ерм, светите Баташки мъченици и др. Превежда от гръцки жития и служби на различни светии. Издадени негови книги са Възкресник 2000г. – съдържащ седални, степени, светилни и Евангелски стихири на осемте гласа; Приятен Псалтир, Малък и Голям молебен канон на св. Богородица издание на Руенския манастир, с. Скрино; първи и втори том на псалтикийния Триод. В края на 90-те години започва да преподава и ръководи хор по източноцърковно пеене в Пловдивската духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий“.

Г-н Малчев, както всички му казвахме и говорехме с уважение и респект за него, бе един различен учител и певец. Не малко випуски изпрати той. Преподаваше с голямо внимание, любов, строгост, с усмивка и чувство за хумор. Ако някой сгреши, докато пеехме всички в класната стая, той поправяше ученика без грубост, а с внимание, за да го научи. Винаги внимаваше някой да не обиди или нарани от нас. Никога не  е казал лоша дума пред учител или ректор за някой ученик, а напротив. Гледаше да смекчи вината или предстоящото му наказание. Беше любящ учител. Добре знаеше и виждаше кой от нас колко може да пее, но много държеше да четем правилно, спазвайки ударенията. Обичаше много църковнославянският език. За него той говореше и обясняваше с благоговение. С голяма радост ни представяше нещо ново, което е превел и започвахме да го разучаваме. Между песнопенията които взимахме или в междучасията се събирахме ученици около него и ни разказваше за някое чудо станало в Гърция или Сирия, или част от синаксар (кратък разказ за даден празник или светец в съответната богослужебна книга) от гръцки книги, за който не сме чували. Като певец също беше строг и взискателен, както към себе си, така и към другите на клира. Пееше и четеше с любов и всеотдайност.  Така и сега пее… на по-голям клир… в Царството Небесно заедно с ангелите.

Бог да упокои душата на Своя раб Аргир певец в селенията на праведните!

Опелото и погребението ще бъде на 9 декември понеделник от 11 часа в храм „Св. Архангел Михаил“ на Централни гробища – Пловдив.

Текст: Кирил Георгиев

снимки: БГ патриаршия

За Ангел Карадаков

Виж още

Спомен за дядо Добри – шест години от неговата кончина

Днес се изпълват шест години от кончината на дядо Добри, който ще остане в историята ...