Начало / Новини / Пожарникари обновяват затворена църква с дарителска кампания и доброволен труд

Пожарникари обновяват затворена църква с дарителска кампания и доброволен труд

С мащабна дарителска  кампания и доброволен труд за по-малко от година един храм, носещ името на Свети Николай Чудотворец, отново отваря врати за богослужение. Църквата в село Обидим, община Банско е обновена благодарение на инициатива на пожарникарите от Банско. 

Храмът „Свети Никола“ е построен през 1842 и осветен година по-късно. Размерите му са внушителни за времето на изграждането му, а  стените, дебели един метър, пазят и вярата, и жителите на бунтовното село.

Забравената история

През 1903 година, след потушаването на Илинденско-Преображенското въстание, църквата е опожарена редом с цялото село. Три години по-късно храмът е възстановен. Изградена е и кулата. На място е отлята камбана, тежаща над тон и половина. Тази достойна за поклон история бързо е забравена в годините на прехода. Подмяната на ценности затваря портите на Божия дом, който опустява и започва да се руши.

И така до миналата година, когато Димитър Клечеров, началник на пожарната служба в Банско, решава да предприеме нещо. Негови колеги и приятели от цялата страна се включват в инициативата за обновлението на  храма.

„Храмът беше изоставен да се руши. Като потомък, защото рода ми е от това село – Обидим, сега като видях какво е състоянието, дългът пред рода, дългът пред Господ, тези негови домове наистина трябва да ги съхраняваме и да останат в поколенията“, мотивира се Клечеров.

Не бива един храм да пустее

В инициативния комитет активно се включва и младият свещеник от Банско Георги Хаджигеоргиев.

„Когато за пръв път влязох в този храм, като че ли нещо трепна вътре в мен и си казах, че не бива да допуснем един храм да пустее, най-малкото храм, който носи името на един от най-великите ни светители, именно Св. Николай Мирликийски Чудотворец. Така се свързах с Негово високопреосвещенство, Неврокопски митрополит Серафим, който помолих да даде благословението си, за да може да започне реставрирането на храма“, спомня си днес Георги Хаджигеоргиев.

В резултат на усилията празничния Никулден храмът, носещ името на светеца, ще посрещне с нов облик.

Храмовият празник

Храмовият празник започна с утринно богослужение и водосвет, а Божествена света литургия, бе оглавена от Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим.

Има още много работа да се свърши, казва началникът на пожарната служба в Банско Димитър Клечеров, който е убеден, че каквото е рекъл Господ, ще стане. „Вътре храмът се обнови. Пролетта, живи и здрави, започваме да оправяме и отвън. Ще направим камбанарията, да се измаже, да се обнови и тя“, споделя той.

А  отец Георги е категоричен, че обновлението на храма има много по-дълбок смисъл и мисия. „Запази ли се вярата, запазва се българщината, запазва се духовността и по този начин един народ не може да загине.“

По информация на БНР. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...