Начало / Новини / Пожарникари обновяват затворена църква с дарителска кампания и доброволен труд

Пожарникари обновяват затворена църква с дарителска кампания и доброволен труд

С мащабна дарителска  кампания и доброволен труд за по-малко от година един храм, носещ името на Свети Николай Чудотворец, отново отваря врати за богослужение. Църквата в село Обидим, община Банско е обновена благодарение на инициатива на пожарникарите от Банско. 

Храмът „Свети Никола“ е построен през 1842 и осветен година по-късно. Размерите му са внушителни за времето на изграждането му, а  стените, дебели един метър, пазят и вярата, и жителите на бунтовното село.

Забравената история

През 1903 година, след потушаването на Илинденско-Преображенското въстание, църквата е опожарена редом с цялото село. Три години по-късно храмът е възстановен. Изградена е и кулата. На място е отлята камбана, тежаща над тон и половина. Тази достойна за поклон история бързо е забравена в годините на прехода. Подмяната на ценности затваря портите на Божия дом, който опустява и започва да се руши.

И така до миналата година, когато Димитър Клечеров, началник на пожарната служба в Банско, решава да предприеме нещо. Негови колеги и приятели от цялата страна се включват в инициативата за обновлението на  храма.

„Храмът беше изоставен да се руши. Като потомък, защото рода ми е от това село – Обидим, сега като видях какво е състоянието, дългът пред рода, дългът пред Господ, тези негови домове наистина трябва да ги съхраняваме и да останат в поколенията“, мотивира се Клечеров.

Не бива един храм да пустее

В инициативния комитет активно се включва и младият свещеник от Банско Георги Хаджигеоргиев.

„Когато за пръв път влязох в този храм, като че ли нещо трепна вътре в мен и си казах, че не бива да допуснем един храм да пустее, най-малкото храм, който носи името на един от най-великите ни светители, именно Св. Николай Мирликийски Чудотворец. Така се свързах с Негово високопреосвещенство, Неврокопски митрополит Серафим, който помолих да даде благословението си, за да може да започне реставрирането на храма“, спомня си днес Георги Хаджигеоргиев.

В резултат на усилията празничния Никулден храмът, носещ името на светеца, ще посрещне с нов облик.

Храмовият празник

Храмовият празник започна с утринно богослужение и водосвет, а Божествена света литургия, бе оглавена от Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим.

Има още много работа да се свърши, казва началникът на пожарната служба в Банско Димитър Клечеров, който е убеден, че каквото е рекъл Господ, ще стане. „Вътре храмът се обнови. Пролетта, живи и здрави, започваме да оправяме и отвън. Ще направим камбанарията, да се измаже, да се обнови и тя“, споделя той.

А  отец Георги е категоричен, че обновлението на храма има много по-дълбок смисъл и мисия. „Запази ли се вярата, запазва се българщината, запазва се духовността и по този начин един народ не може да загине.“

По информация на БНР. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...