Начало / Новини / Никулден е празник на единствения морски храм в България

Никулден е празник на единствения морски храм в България

На Никулден храмов празник отбелязва единственият в страната морски храм – църквата „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ във Варна.

Там се молят не само моряците и техните семейства, но и всички, които обичат и почитат светеца.

Градските предания разказват, че храмът е граден след даден обет пред Бог и пред закрилника на моряците Николай Чудотворец. През 1858 или 1859 г. варненският гръцки търговец и руски поданик Параскева Николау пътува до Одеса през страшна буря в Черно море. Изплашеният търговец се заклел, че ако се върне жив у дома ще вдигне черква и болница в чест на светеца. Според същите източници до днес няма друга черква, построена със средствата само на един човек. Не е известно кога точно е осветен храмът и кога е отслужена първата литургия. Така също не е документирано и кога е направен иконостасът, който е донесен готов в черквата. В архивният фонд на Варненската Гръцка община са запазени датираните от края на XIX век списъци на гръцките енориаши на църквата, а също така и описи на иконите и църковните одежди, книги за черковни приходи и книга за ежегодните вноски на владишки данък. До антигръцките вълнения храмът е гръцки, но на 4 юли 1906 е обсебен от активисти на движението „Български родолюбец“ и в него започват да служат български свещеници. Едва през 1961 Никола Кожухаров, Димитър Гюдженов, Петър Джамджиев и Петър Михайлов около месец зографисват храмовите интериорни стени.

През 1927 храмът „Св.Николай“ двама български морски капитани отнасят на Божи гроб икона от храма, освещават я и я връщат. Оттогава църквата е приемана като Морският храм в България и до 1944 в нея се извършват клетвите на варненските моряци. От 2000 г. до входа на храма е поставена корабна котва – символ на морячеството. Последният основен ремонт на храма датира от 1961, но през 2000 г. се извършват възстановителни дейности и многобройни реставрации и реконструкции, а стенописите са дело на иконограф Диян Димитров. Голяма част от необходимите средства е осигурена от енорияшите на храма.

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Богослужебни текстове ще бъдат преведени на суахили

Тази седмица Missionary Home Society обяви, че различни православни текстове от творенията на св. Отци, както ...