Начало / Новини / Никулден е празник на единствения морски храм в България

Никулден е празник на единствения морски храм в България

На Никулден храмов празник отбелязва единственият в страната морски храм – църквата „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ във Варна.

Там се молят не само моряците и техните семейства, но и всички, които обичат и почитат светеца.

Градските предания разказват, че храмът е граден след даден обет пред Бог и пред закрилника на моряците Николай Чудотворец. През 1858 или 1859 г. варненският гръцки търговец и руски поданик Параскева Николау пътува до Одеса през страшна буря в Черно море. Изплашеният търговец се заклел, че ако се върне жив у дома ще вдигне черква и болница в чест на светеца. Според същите източници до днес няма друга черква, построена със средствата само на един човек. Не е известно кога точно е осветен храмът и кога е отслужена първата литургия. Така също не е документирано и кога е направен иконостасът, който е донесен готов в черквата. В архивният фонд на Варненската Гръцка община са запазени датираните от края на XIX век списъци на гръцките енориаши на църквата, а също така и описи на иконите и църковните одежди, книги за черковни приходи и книга за ежегодните вноски на владишки данък. До антигръцките вълнения храмът е гръцки, но на 4 юли 1906 е обсебен от активисти на движението „Български родолюбец“ и в него започват да служат български свещеници. Едва през 1961 Никола Кожухаров, Димитър Гюдженов, Петър Джамджиев и Петър Михайлов около месец зографисват храмовите интериорни стени.

През 1927 храмът „Св.Николай“ двама български морски капитани отнасят на Божи гроб икона от храма, освещават я и я връщат. Оттогава църквата е приемана като Морският храм в България и до 1944 в нея се извършват клетвите на варненските моряци. От 2000 г. до входа на храма е поставена корабна котва – символ на морячеството. Последният основен ремонт на храма датира от 1961, но през 2000 г. се извършват възстановителни дейности и многобройни реставрации и реконструкции, а стенописите са дело на иконограф Диян Димитров. Голяма част от необходимите средства е осигурена от енорияшите на храма.

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от печат

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от ...