Начало / Новини / Във Видин по традиция запалиха светлините на кораб-кандило за Никулден

Във Видин по традиция запалиха светлините на кораб-кандило за Никулден

С тържествена литургия, отслужена в митрополитския храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ във Видин започнаха проявите, посветени на празника Никулден, съобщи БТА.

По традиция в храма, който днес има и патронен празник, беше запален сребърен светилник под формата на кораб. Светилникът е дарен от семейства на рибари през 1827 година и символизира почитта на видинчани към Свети Николай. След литургията литийно шествие се отправи към понтон на река Дунав, където митрополит Даниил отслужени заупокойна молитва за всички загинали моряци и рибари. В тяхна памет във водите на Дунав бяха хвърлени възпоменателни венци и цветя, а от катер на Гранична полиция в реката бе потопена икона на Свети Николай. Десетки видинчани се включиха в празника, организиран от митрополията във Видин, община Видин и сдружение „Усмихни се с нас“. На присъствалите на празника беше раздаден рибен курбан и осветена икона на Св. Николай. 

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Ремонтираха основно църква в Лом

Празнична света литургия отслужи Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил в основно ремонтирания и обзаведен храм ...