Начало / За нас / Любопитно / Митрополит вкара гол в сърцата на децата

Митрополит вкара гол в сърцата на децата

С пастирската си благословия и отдаденост Негово блаженство Митрополит на Фтиодида Симеон, на 30 ноември, събота, откри с изключителен успех първата фаза от първенството по футбол за неделните училища към митрополията, заложена в предварителната програма на Младежкия отдел.

В състезанието участваха седем неделни училища към митрополията, сред които енориите на “Света Параскева” в Неа Амблиани, която имаше и честта да организира събитието, “Св. Димитър” в Ламия, “Св. Атанасий” в Ламия, “Свети Апостоли” в Ламия, “Успение Богородично” в Неа Евритания, “Св. Безсребреници” в Глифа и “Св. Св. Константин и Елена” в Малесина.

С особена радост в турнира участваха повече от 100 деца. Църквата оприличава живота на християнина с този на атлета – необходимо е да тренира не само тялото, но и душата. Едно обаче е сигурно, тази събота ще остави незабравим спомен у всички участници, които потренираха, поиграха и се порадваха на компанията на новия си архипастир, което създаде у тях още една красива асоциация с Църквата.

Първенството се проведе на територията на модерните съоръжения към училището по футбол “Серпанос”, собственост на благочестивото семейство на Атанасий Серпанос в Ламия. Той, като привърженик и съучастник на младежките дейности към светата митрополия, най-любезно предостави достъп до спортните съоръжения, стадион и услуги напълно безплатно. Резултатите от първенството бяха показвани от съвременна VAR система, което предизвика възхита както у децата, така и от придружителите им – близки и роднини. Негово Блаженство Симеон откри първенството с мощен шут, като увери децата, че е уверен, че първенството ще мине отлично, имайки предвид, че всички деца да преизпълнени със сила и Божието благословение.

В продължение на повече от три часа децата от енорийските неделни училища имаха възможността да се изправят едно срещу друго. Към три следобед се проведе и финалът, като победител стана отборът на неделното училище към църквата “Св. Апостоли”. Преди връчването на наградите, архипастирят успя да поиграе с децата и много пъти ритна топката, като прояви завидни умения. Той коментира, че “направих всички тези шутове, защото целта ми бе да вкарам гол в сърцата ви”.

След като игрите приключиха, след бурно аплодиране, митрополитът награди победителите от неделното училище на “Св. Апостоли”, организаторите на събитието, г-н Серпанос, сътрудниците и всички деца. Енорията на храма получи купа за спомен, а футболистите – медали. Собственикът на терените, г-н Серпанос, връчи на митрополита почетния знак на училището, на който е изобразена Нике от Самотраки, а от своя страна организаторът енория го уважи с медал за участие с неговото име гравирано. Много бяха и подаръците, които получиха всички през тази незабравима събота. Трима късметлии спечелиха професионални футболни топки с колекционерска стойност, върху които митрополитът остави подписа си, а на останалите деца г-н Серпанос подари напълно безплатно едномесечни ваучери с право на достъп до събитията и съоръженията на училището.

Митрополитът поздрави от сърце отговорника за младежките дейности, архим. Амвросий Атанасиу, игумен на историческия манастир “Богородица в Антиници”, свещениците към неделното училище на енорията организатор, и разбира се г-н Атанасиос Серпанос, на когото пожела Дароподателят Бог да обсипе него и семейството му със здраве, щастие и вечната Си благословия. Всичко приключи с богата почерпка. 

Чрез социалните медии митрополитът сподели следното за това уникално събитие:

“Църквата обхваща всеки аспект от живота на човек, особено от живота на младите, на нашите деца. Спортът е кислород за децата и им дава възможност да общуват помежду си, да си сътрудничат, да се научат на отборна игра. Този тип събития са от първостепенно значение за нас и поради това светата ни митрополия организира този футболен турнир със съдействието на училище “Серпанос”, на когото специално благодарим. Тези състезания дават възможност на децата да почувстват радостта от отборната игра, от загрижеността и любовта, от взаимната подкрепа. Те обаче позволиха и на нас отново да станем деца, но и да ги похвалим. Нека се замислим, че истинската радост се крие в тези малки моменти, които често забравяме. Дете преди всичко означава игра и нека тези, които искат да станат деца, да оставят настрана строгостта и да дойдат да поиграят с тях. Днес именно децата ни научиха на сътрудничество, на загриженост и на това как да създаваме хубава атмосфера. Днес децата ни направиха по-мъдри.”

Превод: Асен Андонов

Източник: poimin.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Предаването „10 000 крачки“ на БНТ представя отец Неофит Рилски и Рилският манастир

Предаването „10 000 крачки“ на БНТ разказва за връзката на известния български просветител, монах и ...