Начало / Uncategorized / Първата румънска църква в Африка ще бъде осветена тази събота

Първата румънска църква в Африка ще бъде осветена тази събота

Нова църква, посветена на свети Андрей Първозвни, който се почита като закрилник на Румъния, ще бъде осветена тази събота в Йоханесбург, Южна Африка, съобщава basilica.ro.

Церемонията по освещаването ще бъде отслужена на 30 ноември от Негово Високопреосвещенство митрополит Йосиф, митрополит на Западна и Южна Европа.

Събитието представлява завършващия момент на усилията на румънската общност, започнали преди 6 години, когато основен камък на църквата бе положен в предградието на Мидранд.

В момента храмът е изцяло изрисуван и оборудван с необходимите богослужебни съсди, така че освещаването да се извърши на празника на енорията. На богослужението ще присъства румънският посланик в Южна Африка Мариус Боранеску.

Историята на румънската православна енория в Южна Африка започва от 2000 г., когато румънската общност в Йоханесбург основава Румънската православна асоциация „Свети Андрей“ (SARCOA).

На 7 февруари 2002 г. енорията е официално регистрирана в официалната служба за регистрация на фирми в Йоханесбург. През 2000-2002 г. богослужението се провеждало в частни домове, а между 2002-2008 г. румънците се молели с гръцки, африкански и английски православни в църквата „Свети Николай Японски“ в Брикстън.

Между февруари 2008 г. и юли 2008 г. службите се провеждали в параклис в резиденцията на свещеника в град Еденвал. През 2008 г. отец Михай Корподеан е преместен в румънската енория в Оукланд, Нова Зеландия, като община Йоханесбург е обгрижвана от свещеник Разван Тату.

От пристигането си в Африка, богослужбите се извършват в църквата „Свети Нектарий“. Впоследствие е закупен парцел в Мидранд, където се намира първата румънска църква в Африка.

За Ангел Карадаков

Виж още

С водосвет приключи обновяването на част от Черепишкия манастир

Приключи ремонтът на приемната за поклонници в най-големия действащ манастир във Врачанска епархия – Черепишкия ...