Начало / Земетресение в Албания / Ден на национален траур в Албания

Ден на национален траур в Албания

Днес бе обявен ден на националния траур в Албания, ден след мощното земетресение, което отне живота на най-малко 22 души. Спасителите удвоиха усилията си да помогнат на оцелелите в рухнали сгради. Мобилизацията на Албанската православна църква бе незабавна, като посланията за подкрепа дойдоха и от съседните Българска и Румънска патриаршия. 

Земетресението с магнитуд 6,4, най-силното, което ударя балканската държава от десетилетия, доведе до срутване на сгради, жертви и много ранени.

Албанският архиепископ град Дуръс, за да види отблизо картината на опустошенията, оставени от земетресението. Архиепископът дори подчерта на среща с кмета на града, че ще предостави на разположение всички манастири в по-широкия район, за да се настанят хора, засегнати от земетресението.

В същото време църквата апелира към вярващите да предоставят материална помощ на своите засегнати ближни. В изявление тя казва, че се моли за тези, които са загубили живота си и застава до пострадалите, и за тези, които са загубили всичко при бедствието.

Снимка: www.orthodoxianewsagency.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Външният министър на Гърция се срещна с архиепископ Анастасий

Министърът на външните работи Никос Дендиас, се срещна вчера с албанския архиепископ Анастасий, който дойде ...