Начало / Новини / Архим. Софроний Сахаров и старецът Йероним Симонопетритски бяха канонизирани за светии

Архим. Софроний Сахаров и старецът Йероним Симонопетритски бяха канонизирани за светии

Вселенска патриаршия канонизира официално днес архим. Софроний Сахаров и старецът Йероним Симонопетритски, съобщава romfea.gr.

На днешното си заседание Св. Синод на Вселенската патриаршия официално призна за светии и включи в календара двама от големите старци и отци на XX в. архим. Софроний Сахаров, ученик на св. Силуан Атонски и светогорския старец Йероним. През октомври патриарх Вартоломей обяви, че ще предстоят редица прославления на нови светии в това число на старците Даниил Катанакиотски, Йероним Симонопетритски, Йосиф Исихаст и Ефрем Катанакиотски. 

Кой е св. Софроний Сахаров?

Старецът Софроний почива на 11 юли 1993 г. на 97-годишна възраст в основания от него манастир във Великобритания. Четири дни преди да се престави пред Бога, той спира разговорите с хората, а лицето му става изпълнено от светлина. „Имаше същия вид, когато служеше св. Литургия“, споделят свидетели на последните дни на стареца. „Благослови ни без да каже и дума, след това усетих, че ще ни напусне“, спомня си архим. Захариас Захару.

Отец Софроний е роден на 23 септември 1896 г. в Русия. През 1926 година се присъединява към братството на манастира „Св. Панетелеймон“ на Св. Гора, където става ученик на св. Силуан Атонски. Ръкоположен е за дякон през 1930 г. от св. Николай Велимирович. През 1938 г. напуска св. Гора и започва да живее по различни обители. През 1941 г. е ръкоположен за йеромонах и става изповедник на много атонски монаси, признали духовната му мъдрост. През 1959 г. той основава своя манастир във Великобритания.

Кой е св. Йероним Симонопетритски? 

Отец Йероним Симонопетритски е роден през 1871 г. в Мала Азия. На 17-годишна възраст той влиза като послушник в манастира Симонопетра в Атон и пет години по-късно е постриган в монашество. През 1920 г. е избран за игумен на манастира. През 1937 г. е назначен за игумен на манастира „Възнесение Господне“ в Атина, който управлява 20 години. Той премина при Господа на 7 януари 1957 г.

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е празникът на света великомъченица Марина

Девойката Марина била дъщеря на езически жрец в Антиохия Писидийска (ІІІ в.). Баща й я ...