Начало / Uncategorized / Трите неща, които могат да ни помогнат да узнаем волята Божия

Трите неща, които могат да ни помогнат да узнаем волята Божия

Главното в нашия живот, скъпи братя и сестри в Христа, е да търсим във всяко наше действие волята Божия. Но как да узнаем волята Божия?

Първото нещо, което можем да направим, е да започнем да четем Свещеното Писание – Стария и Новия завет, в които Бог явява Своята воля чрез светите Си пророци и апостоли. Друг начин е да се заемем с житията на светиите на нашата Църква, които много точно описват техния живот и най-добрия начин, по който Свещеното Писание може да бъде приложено.

При все това, един простодушен християнин, който не е много навътре в богословските неща и не чете Писанието или житията, как може да разпознае каква е волята Божия в ежедневието му, за да се придържа към нея? Простичкия съвет, който бих дал на такъв човек, е да моли Бог да го просвети и да му открие волята Си, за да може той да я последва. Винаги трябва да молим Бог да ни явява Своята воля и да ни дарува благодат, за да я изпълняваме. Дори в молитвата “Отче наш”, дадена ни от Христос, молим “да бъде Твоята воля”! Ако не изпълняваме Божията воля, то всяко наше начинание е обречено на провал, което ще разочарова не само хората около нас, но и нас самите.

Ако в молитва сме поискали Бог да ни покаже какво да направим в трудна ситуация, дори да сгрешим, тъй като сме се помолили, Бог така ще направи нещата, че ситуацията да бъде полезна за нас и да ни принесе нещо добро. Колкото по-често се моли един християнин, толкова по-бистър става неговият ум и толкова повече душата му започва да се изпълва с радост. Тогава човек сам узнава Божията воля и започва да я изпълнява.

Друг начин за християнина да разпознае волята Божия в трудна ситуация, братя и сестри, е да отиде при изповедника си, при своя духовник. Смятам, че това е начинът, по който всеки един истински християнин е редно да постъпва, макар и да мисля, че и гореспоменатите методи биха помогнали на човек да се научи да се справя сам и лека-полека биха довели до духовен напредък. Духовникът, за когото говоря и който трябва да помогне в една по-трудна ситуация да се узнае Божията воля, не трябва да е обикновен изповедник, който просто да прочита една „молитва“ за извършените грехове. Трябва да е човек просветен, който чрез личен опит сам да е узнал как се прочиства душата от страстите и как трябва да се живее, за да се осветим. Поради греховните времена, в които живеем, подобни опитни духовници не могат да се намерят лесно, но заради избраните си “съсъди”, Бог през всички времена, та до днес, успява да съхрани неголям брой такива свещеници. Нега ги търсим, защото те се крият и не търсят слава.

Скъпи християни! Нека опитаме да приложим тези три неща, за които ви говорих в смирената си проповед, а именно – четенето на Светото писание и житията на светците на нашата Църква, молитвата, както и наставничеството на опитен духовник. Гарантирам ви, че ще напреднете духовно и опознаете Бога и Неговата всесвята воля още повече. Пък и не само това – ще успеете да доведете и хората около вас до Бога, за да намерят и те щастие, тъй като истинската радост е възможна само чрез Христа.

Автор: Митрополит на Гортина и Мегалополис Йеремия

Превод: Асен Андонов

Снимка: pixabay.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...