Начало / Новини / Събират пари за изграждане на храм върху мястото на разрушен църковен комплекс

Събират пари за изграждане на храм върху мястото на разрушен църковен комплекс

От няколко години насам Църковното настоятелство при храм „Св. Пантелеймон“ в чирпанското село Стоян Заимово активно работи върху благородна кауза. Посредством различни инициативи то набира събират средства за построяване на параклис в местността Голямата черква (на около 1 км на северозапад от селото) върху мястото на разрушен църковен комплекс – вероятно манастир, от Средновековието.

Предвижда се първоначално да се направи интердисциплинарно проучване на терена и въз основа на получените резултатите да се проектира новия храм, който да бъде възможно най-близък до някогашния.

Голямата църква придобива популярност след множество случки на местни жители, които много скоро стават публично достояние. Те са и причината за създаването на инициативния комитет по възстановяването на светинята.  Преди години мястото е посетено от научни работници. Те регистрират основи на християнски храм и други сгради, а също пръснати из целия терен строителни материали и керамика. Скоро след полагане на кръста, започват и разкопки.

Археолозите установяват, че тук действително е имало манастир от XII век, а кръстът е положен в олтара на черквата.

Обектът е обявен за паметник на културата, но отново потъва в забвение, забравен от институциите. Освен Голяма черква в района на с. Стоян Заимово се знаят и други черковища: Гергьовска черква, Медна черква, Брайкова черква, Свети Илия… Всичко това навежда на мисълта, че тук някога е съществувал не само един манастир, а цял комплекс от манастири и църкви. За параклиса, който се планира да бъде издигнат в местността Голямата черква, Община Чирпан е дала терен. Вече се изготвят разрешенията за строеж. За градежа са необходими 30 000 лева, от които до момента са събрани около 10 000.

Кампанията се прави и поради това, че в района няма нито един действащ храм.

Банковата сметка за дарения на параклиса „Св. Пантелеймон“ е: BG50UNCR70001523085895

Дейностите, предприети от Инициативния комитет за набиране на средства за построяване на параклис на името на свети Пантелеймон, са най-разнообразни – от организиране на благотворителни базари до дарителски кампании. В тях се включват дори и деца – българчета, живеещи в чужбина.

Повече информация можете да се получи от Златка Колева – главен инициатор на проекта, на тел.0898 79 23 51 или на e-mail: zlatka_koleva@abv.bg

По информация на: www.desant.net

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе от печат книгата „Ръкописното предание на текста на Новия завет“

В лекциите и упражненията по дисциплината „Тълкуване на Свещеното Писание на Новия Завет“ студентите в ...