Начало / Uncategorized / За изкушенията

За изкушенията

Пост е. И си мисля… Мисля си, че Бог допуска да бъдем изкушавани, не за да ни изпитва та да научи нещо за нас, а ние да научим нещо за себе си и да придобием нещо, да преобразуваме с Божия благодатна помощ страстите и недостатъците си в добродетели.

Той познава всички тайни на сърцето ни, знае колко крепка е вярата ни, кои са нашите слабости, какви страсти ни владеят и в каква степен, какви добродетели трябва да култивираме в себе си и колко прекрасни можем да бъдем. Той знае всичко за нас: какви сме били, какви сме и какви трябва да бъдем. Но ние, в по-голяма или по-малка степен имаме погрешна представа за себе си и именно във време на изпитание става ясно за самите нас (и за хората около нас), колко нетърпеливи, горди, мнителни, егоцентрични… всъщност сме и колко смирени, кротки, търпеливи, себежертвени и с крепка вяра всъщност не сме.

Времето на изпитанията, и по-точно начинът по който ги посрещаме и преминаваме през тях, е откровение за самите нас – дали приемаме изкушенията както трябва: с кротост, търпение, самоукоряване и вяра или се гневим, обвиняваме друг, самосъжаляваме се и се отчайваме.

Изправяме се очи в очи със собствената си нищета и безсилието ни пред злото в нас и около нас. Проглеждане за огромното несъответствие между реалния ни облик и онова, което трябва да бъдем – Христолики, богоподобни. Това е откровение, което някак естествено пробужда в нас дълбоко разкаяние, желание и дръзновение за промяна. Откровение, което ни обръща към Бога, отваря сърцето ни за Господа и връща живото ни молитвено общение с Него.

А в това покаяние-обръщане е и нашето истинско благодатно изменение, за да станем, за да бъдем съвършени и цялостни, без никакъв недостатък и да получим „венеца на живота, що Господ е обещал на ония, които Го обичат“ (вж. Яков 1:4, 12). Макар че и без венец, ако Го любим и сме едно с Бога, вече ще си имаме всичко – Него. Или пък именно това единение е „венецът на живота“, неговото овенчаване?

Автор: Александра Карамихалева

Снимка: pixabay.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Времето и Църквата

Христовото Пришествие донесе Царството Божие в света. А царството, в което се проявява Божието царство, ...