Начало / Uncategorized / Румънският патриарх: Милостиния превръща земното богатство в небесно съкровище

Румънският патриарх: Милостиния превръща земното богатство в небесно съкровище

Благодарение на милосърдието всеки от нас има силата да преобразува своите материални ресурси в небесни съкровища, каза в проповедта си днес патриарх Даниил.

Той посочи, че тази добродетел е път към Царството Божие, начин, по който можем да освободим своя начин на съществуване, който е насочен главно към материалните неща.

„Само чрез всеотдайност и милост тленните материални притежания могат да се превърнат във вечни духовни съкровища. Бог иска човек да събира духовни съкровища на небето, а не материални богатства на земята. Иисус казва на богатия управител да продаде всичко, което има, и да го раздаде на бедните и тогава ще има съкровище в небесата, тоест съкровището на милост и добрите дела“, каза Негово Светейшестно в  енорийската църква„ Свети Григорий“.

„Притежанията не се губят, когато се раздадат на бедните“, каза още той, „но те се прехвърлят от земята към Небето, в смисъл, че искреното и смиреното милосърдие променя ценността на земните материални притежания в духовната светлина на добрите дела, коитото човек взема в душата си, когато се премести на небето след смъртта на тялото, тоест след отделянето му от материалните блага на този свят“.

Ние се лекуваме чрез Божествена помощ

Този аспект предполага тотално наше преображение, промяна в начина ни на мислене, битие и действие. Но промяната включва и Божествена помощ. В тази връзка патриарх Даниил даде за пример богатия управител, представен в евангелския текст от тази неделя, който дойде при Христос, за да го попита какво да направи, за да наследи вечния живот.

„Управителят беше благочестив и добродетелен, но мрачен и безпощаден“, каза патриархът. Когато Иисус му каза да продаде всичко, което има, да сподели богатството с бедните и да Го последва, управителят се натъжи, защото имаше много богатства.

„Всъщност Спасителят Христос открива в душата на владетеля скрита болест или страст. По своя съвет Господ Иисус осъществява духовна намеса, за да излекува много дълбока болест, тоест това вкопчване в материалното богатство на този свят ”.

Христос уважава нашата свобода

Друг аспект, който патриарх Даниил подчертава, е свързан с факта, че Христос предлага помощта на управителя, който идва да поиска съвета му, но също така уважава неговата свобода. „Господ Иисус Христос предлага, но не налага, препоръчва, но не заповядва промяната на живота, призовава, но не ограничава, очарова, но не фанатизира, заповядва, но не притиска душата на богатия човек“.

„Според църковната традиция тайнствените думи на Иисус Христос това, което е невъзможно за хората е възможно за Бога. Са оживели при този управител, защото той бе искрен в духовното си търсене, но бе трудно да се промени веднага. Говори се, че на този богаташ му трябвало повече време, за да се бори със собствения си егоизъм, за да изпълни съвета на Иисус. След вътрешна духовна борба той се отказва от богатството си и разделя парите с бедните, става негов ученик, а по-късно става епископ в Мала Азия “.

Неговото Светейшество подчерта, че „ако поискаме Неговата помощ, Бог ни помага да променим начина си на мислене, да осъзнаем тази промяна на земните притежания в небесното съкровище и да Го следваме“.„По-конкретно да се откажем от нещо, за да получим Бога, да се откажем от материални дарове, за да получим Христа и Той да стане животът на нашия живот“.

Източник: basilica.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

Отец Красимир Капитанов: Да помогнем още едно сърце – църква да тупти в Шумен

По инициатива на местния бизнес започна благотворителна кампания за набиране на средства, които ще бъдат ...