Начало / Uncategorized / Патриарх Даниил: Как правилно да се подготвим за Рождество Христово?

Патриарх Даниил: Как правилно да се подготвим за Рождество Христово?

В четвъртък по време на богослужението по повод Въведение Богородично Румънският патриарх Даниил обясни как правилно да се подготвим за посрещането на Рождество Христово. В общество, което е склонно да изкриви духовното значение на празниците, като насърчава 

„С повече молитва, четене на Свещеното писание, с по-дълбока изповед и причастие и с дела на милосърдие. Нека бъдем старателни и милостиви. Ако нямаме материални блага, нека се помолим за болен, самотен и тъжен човек ”.

„Нека да дадем добър съвет, насърчаващо слово, защото това също са дела на милост. Най-големият акт на милост е молитвата за здравето и спасението на нашите близки”, каза патриарх Даниил.

Той припомни, че моделът на тази подготовка е открит в Св. Богородица, „която се подготвя от много време да стане Майка Божия, за да може Господ Иисус Христос, Спасителят на света да се въплъти и да се роди“.

„Празникът Въведение Богородично е свещена икона за всеки отделен християнин и за цялата Църква, защото ни показва как да се подготвим да посрещнем Христос, който е роден във Витлеемската пещера, как да се отново родим и да одухотворим в душата си“. „Майката Божия показва на младите момичета, че трябва да се подготвят с молитва, да се подчиняват на Божието Слово и с добри дела, ако искат да създадат семейство или ако искат да станат монахини в манастира. Майката Божия призовава към чистота, святост, смирение и любов всички християни, мъже и жени“, каза още патриарх Даниил. 

Източник: basilica.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

Състоянието на манастирите в Струмишка епархия от 1915 г. – II част

Струмишкият митрополит Герасим е един от големите, но малко известни у нас екзархийски митрополити.  Освен ...