Начало / Uncategorized / Митрополит Серафим: Семейството трябва да бъде като малка домашна църква

Митрополит Серафим: Семейството трябва да бъде като малка домашна църква

„Празникът Въведение Богородично е едно знаменателно събитие“ – каза в интервю за Радио Благоевград, излъчено в предаването „Днес“,  Неврокопският  митрополит Серафим. 

 „Тя е заведена в храма от своите родители – светите праведни  Йоаким и Анна, които ни дават един прекрасен пример какво е най-полезно и какво най-добро може да дари семейството, а то е децата да бъдат възпитани добре, да бъдат научени на вяра, благочестие и добродетелен живот“ – припомни Митрополит Серафим  историята на Св. Богородица, която още на 12-годишна възраст се отдала на молитви и труд, на служба на Бога.

Празникът е повод родителите да заведат днес децата си в черквата на богослужение, да им разкажат за храма и по този начин да им предадат християнския дух.

  „Църквата помага и насърчава днес християнското семейство чрез словото, чрез проповедта, чрез благовестието, което разпространява. Призовава всички хора да се следват Божиите заповеди, да се живее съобразно тях, съобразно закона Божии. Това означава, че трябва да възприемаме  семейството като малка домашна църква, в която се раждат и възпитават деца, и в която чрез земното подпомагане между съпрузите се живее свят живот. И се подпомагат по пътя към вечния живот, към спасението“, каза митрополит Серафим.

Според него,  само по себе си словото не е достатъчно. Необходими са и други грижи за всеки един християнин – пастирската грижа, която имат свещениците към всички, които искат да получат благодатната помощ от църквата. Грижите са насочени към укрепване на семейството, да не се допуска разпадането му, разстройването на взаимоотношенията вътре в него.

  „Днес никак не е лесно да се отстоява единството в семейството, но трябва да търсим корените в егоизма, който трудно превъзмогваме ние, съвременните хора“ – напомни митрополит Серафим и допълни, че всеки един от нас, особено децата, трябва да познава вярата си, историята на народа и църквата. Когато те се познават, няма как да не се забележи колко стойностно и ценно е това наследство, събрано в многовековната история на нашия народ. „Това е здравата основа, онзи огън на святост, на добродетелност, от който всички имаме нужда да вземем, за да го запалим вътре в себе си!“.

Източник: bnr.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

Неделя седма след Пасха – Познаваме ли Иисуса Христа

„А вечен живот е това: да познават тебе единаго истиннаго Бога и пратения от тебе ...