Начало / Новини / Книгата „Св. Лука Доктора“ в борбата с противообществените прояви в Копривщица

Книгата „Св. Лука Доктора“ в борбата с противообществените прояви в Копривщица

По случай Деня на християнското семейство, Местната комисия за борба с противообществените прояви сред малолетни и непълнолетни в Копривщица, организира събитието „В света на човешките взаимоотношения – нека бъдем по-добри“, на което бяха раздадени на децата от града книжки „Свети Лука Доктора“.

Около 50 деца от първи до четвърти клас, дискутираха заедно с преподавателите си и представителите на Комисията по противообществени прояви за това защо трябва да бъдем добри – главна тема в книгата за свети Лука Кримски. В единия от панелите бе наблегнато на това какви трябва да бъдат взаимоотношенията ни деца- родители, деца- учители, деца- духовенство, деца- възрастни хора. В помощ на своите цели за превенция срещу противообществените прояви сред подрастващите, Община Копривщица, раздаде на всеки възпитаник на СУ „Любен Каравелов“ книгата „Свети Лука Доктора“ със заръка да помнят заветите и примерите за добрини, които е сторил приживе свети архиепископ Лука.

„Главното в живота е винаги да се прави добро на хората. Ако не можеш да направиш голямо добро, направи поне малко добро!“ Този велик цитат нека да бъде като пътеводна звезда в живота ви, заяви председателя на Местната комисия, господин Тони Малинов.

Той разказа и част от житието на свети Лука пред любопитните погледи на децата и как той с всяка своя стъпка като лекар и духовник е правил добрини и за това неговата памет се пази не само като на недостижим лекар, духовник и човек, но и като велик светия, който продължава да лекува душевните и телесни рани на нас хората с непрестанните си чудеса. На мероприятието бе изтъкната важността от четенето на детска духовна литература, добрия пример в живота, който трябва да се показва и да вдъхновява децата. Автор на книгата „Свети Лука Доктора“ е журналистът Ангел Бончев, който първо създаде филма за живота на свети Лука „Светителят хирург“. И филма, и детската книга са направени с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.

За Ангел Карадаков

Виж още

Александрийската патриаршия апелира за помощ за неваксинирани деца в Африка

Във време, когато цялата ни планета е засегната от пандемията от коронавирус, а по цял ...