Начало / Новини / Въведение Богородично в страната (Хроника)

Въведение Богородично в страната (Хроника)

На 21-и ноември Българската православна църква отбелязва Богородичния празник Въведение на Пресвета Богородица в Йерусалимския храм. По този повод в цялата страна бяха отслужени литургии и бяха отправени молитви към Божията Майка. От 90 години денят се чества и като Ден на православната християнска младеж и семейство. Ето как премина днешния ден в страната:

Софийска епархия

Мелнишкият епископ Герасим възглави днес празничната св. литургия в Патриаршеската катедрала по повод големия Богородичен празник Въведение на Пресвета Богородица в Йерусалимския храм. Негово Преосвещенство съслужи с протойерей Антоний Милушев и протодякон Александър Нешев. За важността на празника, както и за духовната му страна говори отец Антоний, като обърна особено внимание на ролята на Майката Божия в плана на Божието домостроителство за спасението на човек. Епископ Герасим поздрави всички празнуващи днес и благослови православните християни.

С архиерейска света Литургия бе отбелязан празникът Въведение Богородично в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий” (в близост до Женския пазар), който в южната част на храма има параклис, посветен на празника. Поради това Богородичното Въведение се почита като втори храмов празник на църквата. Празникът, който се почита и като Ден на православната християнска младеж и семейство събра на съборна молитва в храма, малки и големи християни. В края на литургията мнозина от присъстващите пристъпиха към св. Тайни, за да се приобщят в този ден с Тялото и Кръвта Господни. Вдъхновено и поучително слово върху  евангелското четиво, библейския разказ за въвеждането на малката Мария в храма и за християнското семейство произнесе еп. Поликарп. Той поздрави отец-предстоятеля с храмовия празник, приветства богомолците и преподаде своето първосветителско благословение на Българския патриарх Неофит  като призова Богородичните майчини молитви да закрилят християнските домове, а Божието благословение да бъде над всички нас.

Пловдивска епархия

По повод празника Въведение Богородично Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи архиерейска света Литургия в девическия манастир „Въведение Богородично”, гр. Калофер. Св. Обител отбелязва своя храмов празник и за да почетат тържествения ден в св. обител се бяха стекли десетки православни християни. Митрополит Николай бе в съслужение със Знеполски епископ Арсений, а по време на литургията бе извършено и дяконско ръкоположение. В края на богослужението митрополит Николай поздрави всички православни християни с този голям празник. 

Неврокопска епархия

Неврокопският митрополит Серафим възглави днес празничната св. литургия по повод Въведение Богородично в едноименната църква в гр. Благоевград, която отбеляза и своя храмов празник. Митрополитът съслужи със свещеници от града, а песнопенията бяха изпълнени от епархийския хор „Неофит Рилски“ с диригент проф. Йоанис Папахронис. Митрополит Серафим поздрави православните християни, като благопожела и насърчи усърдието във вярата и молитвата в храма Господен. Той обърна внимание и на това, че днес е и Ден на християнското семейство и младеж. 

Видинска епархия

Празникът Въведение Богородично и Ден на християнското семейство и младеж бе тържествено отбелязан и в катедралния храм „Свети вмчк Димитър Солунски“ във Видин. Молебен за Божия закрила и помощ на семействата в България, за възрастване на младежта в православната вяра и за напредъка и благоденствието на народа бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил. Той поздрави празнуващите днес младежи и ги насърчи да бъдат ревностни във вярата и да посещават редовно православните храмове. 

Врачанска епархия 

Врачанският митрополит Григорий възглави Архиерейска света Литургия във Възнесенския храм във Враца по повод големия християнски празник. „Като всеки голям църковен празник, за нас, православните християни, празникът на Въвеждането на малката Мариам в Божия дом е не просто спомен за едно от важните събития в живота на Божията майка, но и повод за осмисляне на важни, определящи за християнския ни живот и подвиг положения на нашата вяра – постоянна актуализация на факта на отдадеността и на посвещението на Божията отроковица на богочовешкото дело на спасението. Свидетелство за всички нас, че пътят към богочовечеството, пътят от Божия образ, по който човекът е създаден, до уподобяването на Бога, към което всеки от нас е призован, минава не само през нашето желание да бъдем Божии съработници, но и през подготовката ни за това“, каза в своето слово митрополит Григорий. Той поздрави празнуващите днес и пожела по-често да влизаме в храмовете и да се молим на Бога. 

Старозагорска епархия

Божествена св. литургия отслужи за Деня на християнското семейство Старозагорският митрополит Киприан. Той възглави празничното богослужение в Стара Загора, а след това отслужи и водосвет в един най-старите православни храмове „Въведение Богородично“, откъдето  цар Фердинанд на 5 октомври  1912 година прочита манифеста за началото на Балканската война. По –късно през деня митрополит Киприан отслужи водосвет за здраве и в старозагорската съдебна палата.

Ловчанска епархия

Ловчанският митрополит Гавриил е възглави днес празничната св. литургия по повод храмовия празник на църквата в с. Смолско. Той поздрави православните християни и им честити големия християнски празник, както и Денят на християнското семейство и младеж. Тази вечер в катедралния храм в Ловеч се състоя и празничен концерт, организиран от Ловчанска св. митрополия. По-рано през деня бе открита и изложба, разказваща повече за големия Богородичен празник.

 Хрониката е изготвена по информация на: Българска патриаршия, Софийска св. митрополия, Пловдивска св. митрополия, Видинска св. митрополия, Ловчанска св. митрополия, БНР и в-к Монитор. 

 

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Александрийската патриаршия апелира за помощ за неваксинирани деца в Африка

Във време, когато цялата ни планета е засегната от пандемията от коронавирус, а по цял ...