Начало / Новини / Делегация на Грузинската патриаршия посети Брюксел и централата на НАТО

Делегация на Грузинската патриаршия посети Брюксел и централата на НАТО

Делегация на Грузинската патриаршия е на официално посещение в Бруксел, съобщава официалният сайт на Грузинската православна църква. 

Официалното посещение започна на 17 ноември и продължава в момента. Делегацията, водена от Бодлеския архиепископ Яков посети на 18 ноември централата на НАТО, където се срещна с Джеймс Апатурай,  специален представител на генералния секретар на НАТО за Кавказ и Централна Азия.

На срещата страните обсъдиха значението на Евроатлантическия алианс, плановете за членството на Грузия в НАТО, предизвикателствата, едновременните трудности и участието на Православната църква в този процес. По време на разговора бе подчертано, че е важно всички да се обединят около основните културни и религиозни ценности, на които стои Грузия. От своя страна г-н Апатурай обеща подкрепата си на представителите на Грузинската православна църква и каза:

„Когато казваме, че подкрепяме Грузия, ние отстояваме ценностите, които са основните ценности на вашата нация“.

В същия ден участниците в посещението се срещнаха в офиса на Европейската народна партия (ЕНП) с генералния секретар на Европейската народна партия г-н Антонио Лопес-Истирис Уейт и с г-н Патрик Уолър, секретар по външните работи на Европейската народна партия. Страните обсъдиха териториалната цялост на Грузия и текущите политически процеси в страната. Подчертано бе и на отворените връзки с обществеността от Църквата и активната работа на Грузинската патриаршия.

От своя страна депутатите изразиха готовността си да сътрудничат пряко с Грузинската православна църква и да установят по-близки отношения в бъдеще. Участниците в срещата единодушно заявиха, че подобно сътрудничество ще допринесе за решаването на много полезни въпроси за страната.

На 19 ноември представители на Грузинската православна църква и други религиозни деноминации присъстваха на семинар „Ролята на църквите и религиозните общности в изграждането на мира и разрешаването на конфликти“, организиран от Фондация „Рондел“ по време на посещението си в Брюксел.

По информация на Грузинската патриаршия. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе от печат книгата „Ръкописното предание на текста на Новия завет“

В лекциите и упражненията по дисциплината „Тълкуване на Свещеното Писание на Новия Завет“ студентите в ...