Начало / Новини / Бачковският манастир ще изгражда поклоннически център

Бачковският манастир ще изгражда поклоннически център

От началото на месеца на входа на кметството в Бачково има съобщение, което запознава местните жители с плановете на манастирската управа. Най-притеснени от бъдещите инвестиционни намерения на епископ Сионий са работещите в павилионите на улицата към обителта.

След края на активния летен сезон голяма част от обектите тук остават затворени. Търговците, които тази сутрин все пак започнаха работа, отказаха да коментират очакваните промени.

Разбрахме, че ще бъдем местени някъде, и така притеснение, стресове, няма нужда от такива неща, особено сега, след като всичко се закрие, ние оставаме без работа, малко или много получаваме някой лев и се препитаваме. Във всяко едно отношение ни притеснява.

Договорите на повечето наематели изтичат в началото на следващата година. Хората се надяват дотогава ръководството на Бачковския манастир да ги събере и да им обясни какви възможности ще предлага новата търговска зона.

„Подобен проект е реализиран в Троян, където е изградено съоръжение и всички, които предлагат сувенири, различни продукти от домашното производство, могат да продават своите неща, но на добре подредени сергии, на добре украсени в българския национален стил павилиони и целият комплекс представлява повече етнография, учителство в българския народностен дух, повече естетика, към която трябва да се стремим като европейска държава“, каза епископ Сионий пред БНТ.

В подножието на манастира ще бъде изграден и голям паркинг. Финансирането на проекта ще бъде с европейски средства.

По информация на БНТ. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе от печат книгата „Ръкописното предание на текста на Новия завет“

В лекциите и упражненията по дисциплината „Тълкуване на Свещеното Писание на Новия Завет“ студентите в ...