Начало / Uncategorized / Манастирът “Св. Богородица Пелекитска”

Манастирът “Св. Богородица Пелекитска”

Кацнал на стръмните склонове на Аграфа, на височина от 1400 м, в близост до село Карица, област Кардица, се издига манастирът, посветен на Св. Богородица Пелекитска.

Светата обител е сред най-живописните исторически паметници на Гърция поради уникалната си архитектура, разположението си и гледката, която се открива към ез. Пластира.

Манастирът датира от 15 в. Според преданието е получил името си от начина, по който е бил построен, а именно, чрез издълбаване на почти вертикална скала. Самата Богородица е указала на строителите начина, по който манастирът трябвало да бъде построен, като се е явила на главния архитект с думите: “Ще издълбаете скалата с длето и ще построите църква, която ще наречете Богородица Пелекитска”.

Именно така са направени килиите на монасите, в самия камък, разположени на четири нива, където монасите живеели и служели. Има и допълнителни скривалища, които “свидетелстват”, че по време на Турското робство, там са се криели и хайдути.

Манастирът е зографисан в средата на 17 в. и разполага с два храма – “Св. Възнесение Господне” и “Богородица Фанеромени”. Благодарение на сложната си архитектура и богатото историческо минало, манастирът е обявен за паметник на културата. Според оценка на специалисти обаче голяма част от църковните реликви и ценни книжа от библиотеката, са изгубени.

На територията на манастира има извор. Според преданието, когато строителите започнали да дълбаят, изпитали големи трудности поради липсата на вода. Тогава се явила Богородица и им казала “Изправете се, ето тук, на това място, ще намерите вода”. Така и станало. И до днес на същото място има извор.

Превод: Асен Андонов

Източник:www.vimaorthodoxias.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Депресията: бичът на епохата ни – молитва за освобождаване от депресия

Нашата епоха се характеризира като време на извращения. Проблемите и нещастията са част от живота ...