Начало / За нас / Любопитно / Скитът „Св. Димитър“ – древен и вечен

Скитът „Св. Димитър“ – древен и вечен

Лакоскит е краткото наименование на малко отделножитийно “монашеско селище” в Лакос, посветено на Св. Димитър. Намира се на северния склон на Света гора, Гърция, в долината между река Морфону и красива кестенова гора, където днес се подвизават румънски монаси. Лакоскит е подчинен на манастира “Свети Павел”.  

Името е дошло от това, че долината е много стръмна и дълбока – най-високата точка достига 750 м, докато в основата си, тя е висока само 100-150 м, което създава впечатление за яма (от гр. лакос – “яма”). Мястото започва да се обитава още през десети век, като първоначално е било част от Амалфийския манастир, изоставен и разрушен малко след Великата схизма между Изтока и Запада през 1054 г. В опита си да възродят манастира, през 14 в. няколко сърби решават да заемат пари от Ватопедския манастир, но не успяват да ги върнат. Надписи от 1606 г. показват, че първоначално мястото е било населено от славяни, докато през 1754 г. в документите вече се говори за молдовци. През 1760 г. молдовският монах Даниил основава там скит.

След Гръцката революция през 1821 г., ситуацията в страната се изостря и поради опасността, румънците преустановяват пътуванията си до там. По-старите монаси започват да се връщат в родината, където остават до края на живота си. След време в Лакоскит отново започват да идват монаси, като братството достига до 90 човека, разположено в 24 колиби. Построен е по-голям катедрален храм, посветен на Св. Димитър, а в последствие се издигат и втора църква до гробищата, както и воденица, всичко за сметка на монах Юстин. Румънското правителство не спира да финансира скита, което не попречва на монасите да се подвизават мирно, без каквито и да било етнически или политически конфликти.

Поради своята отдалеченост, след време, скитът отново започнал бавно да замира. В средата на деветдесетте, когато на мястото останал жив само един възрастен монах, подпомогнато от общежитийния манастир “Св. Йоан Предтеча” в Румъния, се заселва ново братство. Главният храм и колибите са реставрирани под ръководството на стареца Стефанос. До скита не водят главни пътища, поради което мястото се посещава рядко от поклонници, позволяващо на монасите да водят строг подвижнически живот. 

Превод: Асен Андонов
Източник: orthodoxianewsagency.gr

За Асен Андонов

Виж още

В Румъния бе пусната в обръщение пощенска марка по повод успението на св. Нектарий Егински

От петък в Румъния бе пусната в обращение пощенска марка, озаглавена „100 години от успението на ...