Начало / Новини / В Богословския факултет бе представена книгата „Дневникът на Етерия“

В Богословския факултет бе представена книгата „Дневникът на Етерия“

В аудитория 8 на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ бе представена новата книга „Дневникът на Етерия“. Сборникът бе представен от доц. д-р дякон Иван Иванов, доц. д-р Екатерина Дамянова и доц. д-р Костадин Нушев. 

Книгата бе съставена след почти двугодишна работа, като книгата е изградена благодарение на труда на преподавателите от различни катедри на Богословския факултет. По думите на доц. д-р дякон Иван Иванов съставянето и издаването на този сборник е наличието на истински и фундаментални свидетелства на изворите, които са основа за научна и преподавателска дейност в тази насока. Според научния колектив „Дневникът на Етерия“ представлява изключително важен извор по отношение на раннохристиянската епоха и формирането на християнския култ и богослужебни литургични последования на Православната църква, особено в периода I-IV в. Този период се счита и за най-важен от изследователите. 

Изследването и публикуването му има за цел популяризиране на древния литургичен извор „Peregrinatio ad Loca Sancta” – „Поклонение до Светите земи” (от IV век), познат като “Peregrinatio Aetheriae”, “Itinerarium Egeriae” – „Дневникът на Етерия” сред академичната общност – студенти, преподаватели и изследователи, както от областта на богословието, така и от други хуманитарни науки в страната и чужбина. Освен това, по този начин се цели и обръщане на внимание за важната роля на жените в ранната Църква, както и тяхното пряко участие в богослужебния и живот. 

Дневникът на Етерия е преведен за първи път от латински на български език и се издава с научни коментари и бележки. Пътеписът се определя като литургичен извор, принадлежащ към западните църковни писания от периода ІV-V век, предвид произхода на автора.

В 10 часа днес бе открита и изложбата: „По пътя на Етерия. Святост, богослужение, мисия“. Фотосите могат да бъдат разгледани във фоайето на Богословския факултет. 

 

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Архиепископът на САЩ Елпидофор се срещна с Майк Помпео

На 24 септември американският архиепископ Елпидофор се е сещнал с държавния секретар на САЩ Майк ...