Начало / Uncategorized / Архим. Андрей Конанос: Мислете за доброто на онзи, когото обичате

Архим. Андрей Конанос: Мислете за доброто на онзи, когото обичате

Един млад мъж ми каза: „Аз наистина обичам едно момиче и много я ценя; Дълбоко й се възхищавам и искам тя да бъде с мен”. Бях много изненадан и му казах: „Какво правиш за това тя да бъде до теб?“

Отговорът беше: „Нищо. Тя никога няма да разбере за моите чувства, защото обича друг. Тъй като я обичам, няма да й кажа нищо. Обичам я, затова не искам да се намесвам в живота й, въпреки че сега прекарваме известно време заедно. Завършваме университет. Появиха се мисли да се приближа до нея, да говоря, да й предложа семеен живот. Но когато разбрах, че всичките й мисли са насочени към някой друг, я оставих на мира. Обичам я, затова я избягвам”.

Това означава „любов“! Да мислиш за доброто на този, когото обичаш. В този случай е добре момчето да не се занимава с нейното сърце, да уважава житейския избор на другия човек. В нас тази любов ще се превърне в сълза, диамант, от онази болка, от която жива вода ще потече в сърцето ни – водата на Божията благодат. И въпреки че любовта ни е скрита, тя се задълбочава в нас. Ставаме по-чувствителни, истински, креативни и ценни. И някой ден ще получите награда за това. Това е сигурно.

„Обичам детето си“, каза една майка, набирайки телефонния номер на детето си петстотин пъти. „Правя това от любов, искам да знам какво прави, къде е.“ Но истината е друга. Всъщност тя не издържа раздялата с детето си. Не издържа на факта, че детето й преминава в зряла възраст.

„С кого си, защо се връщаш късно? Какво чух за теб, кое е това момиче?“ Нищо друго, освен подозрения и лоша връзка. И това определено не е любов. Защото „да обичаш“ означава „да даваш“, да казваш: „Искам да разпериш крилете си. Искам да се чувствате добре”.

„Той трябва да се расте, но аз трябва да се смалявам”, – каза св. Йоан Кръстител, когато видял Господа. „Обичам Господа, така че не ми пука, че ще бъда на заден план. Без значение къде отивам, толкова светлина се разпростира пред мен, че няма граници, дори и сенки няма. Винаги ще бъда в светлината, когато Го обичам, винаги ще бъда в радост. Аз Го обичам и отдалеч. Обичам Го, нека изглежда, че изчезвам и се смалявам. Обичам го от разстояние, усещам го в сърцето си. Давам свобода. Не ме интересува с кого говори, не се изкушавам от това, не завиждам, не страдам”.

А знаете ли какво прави това на другия човек? Той започва да те обича повече; той не може да те напусне. Знаеш ли защо не може? Защото му даваш възможност да бъде свободен. Когато предоставите възможност на някой да ви напусне, той не може да го направи. Когато го задържите със сила, постигате обратното.

Разбирате ли? Това се случва в различни отношения. Това сте забелязали и вие много пъти в собствените си отношения. Казвате: „Много завиждам на жена си, страдам…” Ако я обичаш, погледни вътре в себе си. И първо, намери собствената си красота, която ще те изпълни с надеждност и спокойствие. След това се научи да обичаш истински своя човек, моли се за него, почувствай какво той чувства, тоест кажи: „Наслаждава ли се на това, което правя сега? Харесва ли му, че го измъчвам така, уморявам го. Оказвам ли натиск върху него?“

Автор: архим. Андрей Конанос 

Източник: www.pravmir.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Отец Стилиян Табаков: Св. Андрей Първозвани е проповядвал по нашите земи

„Искам да подчертая един факт, на който ние българите не му обръщаме внимание. Фактът, че ...