Начало / Uncategorized / Хълмът Св. Сергий в Париж – скритият скъпоценен камък в един от световните мегаполиси

Хълмът Св. Сергий в Париж – скритият скъпоценен камък в един от световните мегаполиси

Наистина ли се намираме в Париж? Това е първият въпрос, който всеки си задава, щом пристигне на хълма Св. Сергий на Бутс-Шамон. Тук може да откриете най-добре скритата православна църква в Париж, намираща се в един от живописните райони на френската столица. 

Разположена на един от най-високите райони – 19-и квартал, енорията „Св. Сергий Радонежски“ несъмнено е най-добре скритата църква във френската столица. За да я откриете, със сигурност ще ви трябва карта, но пък определено си заслужава. В края на живописната улица Rue de Crimée ще намерите хубава къща с червена тухлена фасада. На предната стена на сградата има икона на св. Сергий Радонежски, който е един от най-почитаните светии на Руската православна църква.

Откриете ли сградата, продължете да вървите и изведнъж ще се сблъскате със сградата, върху която се фокусираме днес: ако не знаете какво представлява, лесно бихте могли да си представите, че това е хижа в Лапландия! Но всъщност това е православна църква! 

С резбованата си дървена веранда, боядисана в множество цветове и скрита в заобикалящата я зеленина, църквата „Св. Сергий Радонежски“ се различава много от която и да е друга църква в Париж. Ефектът е още по-поразителен, защото храмът се намира в квартал с доста нови сгради. Направо е заобиколен отвсякъде с модерно строителство. 

Ако искате да влезете вътре в църквата и да откриете невероятно топлите й цветове, както и множеството й икони върху червена букова дървесина, ще трябва да участвате в богослуженията, които се отслужват всеки ден от седмицата в 8  и 18 часа, или да си уговорите среща със служител от храма, ако сте в група от поне 10 души. За 4 евро на човек, ще може да научите повече за историята на енорията, православните традиции и общност в Париж.

Източник: orthodoxie.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Православни свещеници в Гърция изразиха загриженост от ситуацията в Лесбос и Хиос

Сдружението, представляващо православните духовници в Гърция, публикува изявление, в което изрази загриженост относно ситуацията в ...