Начало / Новини / За едно от най-значимите просветни средища по нашите земи – тази неделя в „Домът на вярата“ по БНТ 1

За едно от най-значимите просветни средища по нашите земи – тази неделя в „Домът на вярата“ по БНТ 1

Етрополски манастир „Св. Троица“ отваря вратите си за зрителите на предаването „Домът на вярата“ тази неделя 17 ноември от 12.30 ч. по БНТ1. Манастирът е основан през далечната 1158 г.

Преданието, свързано с възникването на обителта, ни води до св. Йоан Рилски , който се установил в една от пещерите в близката местност Варовитец, преди да се оттегли като отшелник в Рила. Манастирът е едно от най-значимите книжовни и просветни средища по българските земи, като в него възниква и се развива прочутата Етрополска калиграфо-художествена книжовна школа.

Там са написани десетки ръкописни книги. Известното ни Четириевангелие от 1577 г. днес се съхранява в Националната библиотека в София. В днешно време Етрополския манастир е действащ и е център на летни лагери за деца от цяла България. Игуменът на манастира ставрофорен свещеноиконом Емил Якимов разказва за изпитанията и предизвикателствата, с които се сблъсква всеки ден. Той споделя и своя житейски избор за това да се посвети в служба на Бога. Личните истории на хората, избрали живота в манастира са отправна точка за нов поглед към духовните обители.

За Ангел Карадаков

Виж още

150 години от учредяването на Българската екзархия

ПАТРИАРШЕСКО И СИНОДАЛНО ПОСЛАНИЕ Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква, Днешният 28 февруари ...