Начало / Новини / Гръцкото правителство връща законовите разпоредби против богохулство

Гръцкото правителство връща законовите разпоредби против богохулство

Новото консервативно гръцко правителство върна отново законовите разпоредби против богохулство, които бяха отменени преди по-малко от 6 месеца от предишното ляво правителство на СИРИЗА.

Тези, които нарушават закона, могат да получат до 2 години затвор. Промените бяха оповестени от министъра на правосъдието Костас Тсиарас в понеделник.

Член 198 за богохулството и обидата към религиите предвижда лишаване от свобода до 2 години за всеки, който хули Бог и който публично и злонамерено обижда Гръцката православна църква или която и да е религия, разрешена в Гърция.

Член 198 е приет в гръцкия Наказателен кодекс за първи път през 1950 г., запазвайки се до отмяната му от СИРИЗА в началото на 2019 г.

„Сериозно, наистина ли смятате, че Бог има нужда от прокурорска защита?” – така членът на СИРИЗА Спирос Лапас запита министъра на правосъдието. В отговор на критиките Тсиарас каза: „Ние искаме да гарантираме реалните права и свободи на хората, без значение на техните политически или религиозни вярвания и доктрини”, отхвърляйки обвиненията, че законовите разпоредби за богохулство са анахронично завръщане в миналото.

Атинският архиепископ Йероним отговори, че „връщането в Наказателния кодекс на разпоредбите забраняващи богохулството и посегателството срещу религиите очевидно няма за цел да пази Бог, Божественото, Православната Църква или която и да било друга религия, защото те нямат нужда от човешка защита” пише Ромфеа.

„Целта е, всъщност, да се защити религиозното чувство на вярващите и да се осигури първостепенния интерес на обществото от мир и заедност в тези трудни времена. Това са ценности, които не могат да бъдат погазвани от „дясната” логика за свобода на словото, включително чрез обиди, фанатизъм и пр.”, продължи той. „Но най-вече, това е въпрос на култура”, каза архиепископът.

В същото време, по-строги наказания са предвидени за трафик на нелегални имигранти, изнасилване и педофилия.

По новината работи: Николай Колев 

Източник: orthochristian.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Вдигат храм в пазарджишкото село Мало Конаре

Общинският съвет в Пазарджик безвъзмездно предостави общински терен за строителството на нов параклис в село Мало Конаре. Той ще ...