Начало / Uncategorized / Патриарх Павле за Божията воля, допущението и нашата свобода

Патриарх Павле за Божията воля, допущението и нашата свобода

Едно е воля Божия, друго – допущение Божие и трето – нашата свобода

Ваше Светейшество, когато нещо се случи, някои казват, че това е „Божията воля“, а други, че се е случило „с Божието допущение“. Каква е разликата между волята и допущението на Бога?

Има Божия воля, има и Божие допущение. Божията воля е всичко, което е добро и което правим за добро. Що се отнася до допущението на Бога, човекът е свободно същество, той има разум, има чувства, има сърце, има воля, но има и свобода. Той може да направи това, което Бог иска, и за това, за което Бог го е създал, и може би обратното.

Свободата не може да бъде без отговорност, това винаги трябва да се знае. Ето защо, едно е Божията воля – Бог иска всички да бъдат спасени, но не принуждава никого, Той уважава свободата, която е дал на всяко същество. Той уважава свободата на избора и като цяло свободата във всичко.Разбира се, тази човешка свобода не е абсолютна.

Нашата свобода е всичко, докато не влезем в контакт с други хора и с тяхната свобода; не можем да имаме свобода за себе си. Ние сме свободни същества, но трябва да имаме предвид, че това друго същество също е свободно и собствено.Не излизайте отвъд това, което е в нашите сили, защото няма да се задоволите дори с това, което е под нашите сили. Разбирате ли този принцип?

За Николина Александрова

Виж още

Излезе септемврийският брой на списание „Светодавец“

Уважаеми читатели, Този брой на списанието излиза с известно закъснение по непредвидени обстоятелства. Излиза обаче ...