Начало / Uncategorized / Патриарх Павле за Божията воля, допущението и нашата свобода

Патриарх Павле за Божията воля, допущението и нашата свобода

Едно е воля Божия, друго – допущение Божие и трето – нашата свобода

Ваше Светейшество, когато нещо се случи, някои казват, че това е „Божията воля“, а други, че се е случило „с Божието допущение“. Каква е разликата между волята и допущението на Бога?

Има Божия воля, има и Божие допущение. Божията воля е всичко, което е добро и което правим за добро. Що се отнася до допущението на Бога, човекът е свободно същество, той има разум, има чувства, има сърце, има воля, но има и свобода. Той може да направи това, което Бог иска, и за това, за което Бог го е създал, и може би обратното.

Свободата не може да бъде без отговорност, това винаги трябва да се знае. Ето защо, едно е Божията воля – Бог иска всички да бъдат спасени, но не принуждава никого, Той уважава свободата, която е дал на всяко същество. Той уважава свободата на избора и като цяло свободата във всичко.Разбира се, тази човешка свобода не е абсолютна.

Нашата свобода е всичко, докато не влезем в контакт с други хора и с тяхната свобода; не можем да имаме свобода за себе си. Ние сме свободни същества, но трябва да имаме предвид, че това друго същество също е свободно и собствено.Не излизайте отвъд това, което е в нашите сили, защото няма да се задоволите дори с това, което е под нашите сили. Разбирате ли този принцип?

За Николина Александрова

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...