Начало / Новини / В Москва ще се проведе форум по социалните въпроси и работата на Църквата в тази сфера

В Москва ще се проведе форум по социалните въпроси и работата на Църквата в тази сфера

От 12 до 14 ноември в Москва ще се проведе форум по социалните въпроси на Руската православна църква. През 2019 г. работата му ще се ръководи от епископ Пантелеймон. Откриването на фарума ще започне с отслужването на молебен и пленарни заседания в катедралата Христос Спасител, съобщава sedmitza.ru.

Конгресът ще събере повече от 1500 души. Ръководители на църковни социални проекти, ръководители на социални отдели на епархиите на Руската православна църква, милосърдни сестри, социални работници, представители на академичната общност и доброволци. Очаква се представители на Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и социалната защита на Руската федерация също да вземат участие.

Конгресът ще обсъди въпроси за подпомагане на хора с увреждания, наркомании и алкохолни зависимости, многодетни семейства и приемни семейства. Участниците ще обсъдят развитието на доброволчески проекти и сестринствата на милосърдието. На фона на продължаващата реформа за палиативни грижи в Русия, специално внимание на форума ще бъде отделено на темата за подкрепа на хората в хосписи и болници.

Руската православна църква е един от най-големите организатори на благотворителна помощ в страната. Общо сега Църквата има над 4500 църковни социални институции, проекти и инициативи, включително над 300 сестрински сестри, 69 приюта за бременни жени и майки с деца, повече от 180 центъра за хуманитарна помощ, повече от 60 домове за възрастни хора за самотни възрастни хора, повече от 400 проекта за помощ хора с увреждания, повече от 300 църковни центрове за наркомани, повече от 90 православни приюта за бездомни. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...