Начало / Новини / Вековна църква впечатлява туристи, след като бе изцяло обновена в град Симитли

Вековна църква впечатлява туристи, след като бе изцяло обновена в град Симитли

Една от най-старите църкви в община Симитли е храмът „Свети Архангел Михаил” в квартал „Горно Ораново”. Църквата е построена през втората половина на 19-и век и е обявена за паметник на културата. Храмът бе реставриран преди години със средства от община Симитли и дарения от миряни.

Изцяло подновен бе и покривът на сградата, тъй като все повече туристи идват, за да видят вековния молитвен дом на православието.  Едноименната църква в някогашното село Горно Ораново представлява трикорабна псевдобазилика, с балкон, притвор и външна галерия.

Изградена е от необработени камъни, споени с кал.

В интериора трите кораба са разделени от 3 двойки дървени, измазани колони. Таваните са облицовани с оцветени дъски, а в оформени с летви квадрати има изписани звезди. В кръгъл медальон на централния таван е изписан Христос Вседържител. Украсата е в централния кораб. Горният пояс е от обшити дъски в зелено и жълно, на които са изписани букети.

Дело е на опитен майстор и датира от времето на строежа на църквата. Във втория пояс върху мазилка е изписана лозница, като между гроздовете има райски птици и херувими. В третия пояс над колонадите има изображения на четиримата евангелисти в кръгли медальони. Между медальоните и по арките има изрисувани сини и червени аканти и розови цветове.

Автор: Владимир Симеонов

Източник: КМЕТА.бг

За Ангел Карадаков

Виж още

И тази година Доростолският митрополит Яков ще служи в скалните манастири в местността Канагьол

И тази година Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков ще възглави празничната света Литургия за празника ...